Терор кожної ночі: як "Шахеди" виснажують ППО
Терор кожної ночі: як "Шахеди" виснажують ППО

Терор кожної ночі: як "Шахеди" виснажують ППО

В Україні триває серйозна загроза з боку російських безпілотників "Шахед", кількість яких, за даними військового експерта Романа Світана, перевищила 600 одиниць з початку вересня. Київ, як одна з основних цілей, постійно піддається атакам, що створює велику небезпеку для мешканців столиці.

Світан пояснює, що основною метою масованих атак "Шахедів" є "засушування" системи протиповітряної оборони України. Це відбувається шляхом випуску великої кількості безпілотників в одну точку, зокрема, в Київ, що змушує українську ППО витрачати ракету для їх перехоплення.

Шахеди. Фото скріншот Youtube
Шахеди. Фото скріншот Telegram

Оскільки вартість ракет, які використовуються для знищення "Шахедів", значно вища, ніж самі безпілотники, це створює ризик витратити запаси ракет на "Шахедів", залишивши Україну без достатньої оборони для відбиття потенційних ракетних ударів.

Військовий експерт каже, що контроль над повітряним простором ускладнений через можливу нестачу переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК).

Раніше кожна мобільна група мала в арсеналі кілька ПЗРК, що дозволяло контролювати більший периметр і знижувати ймовірність успішного проходження "Шахедів".

Shahed-136. Фото: Youtube
Shahed-136. Фото: Youtube

Однак нині, за словами Світана, цей периметр звужується, і безпілотники можуть досягати Києва. Крім того, росія часто запускає поодинокі "Шахеди" для збору розвідувальної інформації. Ці поодинокі запуски допомагають ворогу визначити ефективність української ППО, а також маршрути, які можуть бути використані під час масованих атак.

Це також дає змогу росіянам "засвітити" українські радіолокаційні системи, які потім можуть стати мішенню для більш точних ракетних ударів. Світан попереджає, що українці повинні бути особливо обережними, адже активізація атак "Шахедів" може передувати масованим ракетним ударам.

Балістична ракета, скріншот: YouTube
Балістична ракета, скріншот: YouTube

Він каже, що росія може завдати ракетного удару в період, коли українські делегації будуть зайняті міжнародними переговорами, наприклад, на засіданні Організації Об'єднаних Націй, що може статися наприкінці вересня.

Крім того, Знай.ua повідомляв, як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Джерело матеріала
loader
loader