Росія не може переписувати морське право - Кориневич
Росія не може переписувати морське право - Кориневич

Росія не може переписувати морське право - Кориневич

Україна доводить численні порушення Росією морського права та демонструє, що Росія не може переписувати його.

На цьому наголосив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час виступу.

“У цій справі Україна доводить численні порушення Росією морського права та демонструє, що Росія не має права переписувати морське право. Держави-учасниці узгодили ЮНКЛОС як конституцію морів. Кожна держава-учасниця, включно із Російською Федерацією, повинна дотримуватися її положень”, - зазначив Кориневич.

Він підкреслив, що Україна у Гаазі, щоб домогтися справедливості.

“Ми тут, щоб розглянути серйозні питання відповідно до Конвенції ООН з морського права (ЮНКЛОС). Ми тут, щоб розглянути питання про дотримання основних принципів цієї Конвенції – свободи судноплавства, права на транзитний прохід, захисту довкілля та підводної культурної спадщини. Російська Федерація вирішила не поважати ці фундаментальні принципи морського права. Ми неодноразово стикалися з такою поведінкою росіян - це країна, яка вважає, що вона вища за право і може грати за власними правилами. Україна вважає, що міжнародні спори мають врегульовуватися мирним засобами. Україна тут, щоб домогтися справедливості та відповідальності. Прагнення до справедливості та відповідальність є частиною Формули миру Президента Зеленського. Україна та її народ заслуговують на відновлення справедливості”, - підкреслив Кориневич.

Посол також наголосив, що коли Україна подала позов в 2016 році, неповага Росії до міжнародного права вже була очевидною.

“Росія почала будувати так званий “Керченський міст”. Вона почала переслідувати судна під іноземним прапором. Вона захопила бурові установки під прапором України. Вона привласнила дорогоцінну підводну культурну спадщину. Росія також незаконно окупувала Крим і розширила свою агресію на інші регіони України, що є ще одним свідченням неповаги до України та міжнародного права”, - сказав він.

Кориневич уточнив, що повномасштабне вторгнення та звірства Росії починаючи з лютого 2022 року розглядатимуться в рамках інших відповідних форумів. Але незаконне повномасштабне вторгнення Росії та порушення Росією ЮНКЛОС в Азовському, Чорному морях і Керченській протоці "мають щось фундаментально спільне. Обидва випадки відображають зневагу Росії до міжнародного права”.

За його словами, як зазначено у Статті 89, жодна держава не має права претендувати на підпорядкування будь-якої частини відкритого моря своєму суверенітету.

“Це прості положення, які цей Трибунал покликаний застосовувати”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, у будівлі Палацу миру в нідерландській Гаазі о 10:00 за місцевим часом розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Слухання проходитимуть із 23 вересня по 5 жовтня 2024 року.

14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти РФ щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права і прагне підтвердити права України в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці шляхом застосування арбітражної процедури.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, у межах якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морі й у Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Джерело матеріала
loader