Партія Шольца неочікувано випередила ультраправих на виборах
Партія Шольца неочікувано випередила ультраправих на виборах

Партія Шольца неочікувано випередила ультраправих на виборах

Партія Шольца неочікувано випередила ультраправих на виборах

Більшість виборців голосували не за підтримку своєї партії, а щоб не допустити перемогу AfD.

На виборах у федеральній землі Бранденбург Соціал-демократична партія Німеччини (SPD), очолювана канцлером Олафом Шольцом, зуміла здобути перемогу над ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" (AfD), яка була їхнім головним суперником протягом кампанії. За попередніми результатами, SPD отримала 30,9% голосів, випередивши AfD із 29,2%.

Це стало неочікуваним успіхом для соціал-демократів, які більшу частину передвиборчої гонки відставали від ультраправих, повідомляє Reuters.

Цей успіх може надати Шольцу додатковий політичний простір у контексті дискусій щодо його лідерства в партії напередодні федеральних виборів, запланованих на вересень наступного року. Незважаючи на зростаючу непопулярність серед виборців, перемога в Бранденбурзі може посилити позиції Шольца перед майбутніми виборами. Під час візиту до ООН у Нью-Йорку канцлер назвав результат "чудовим", відзначивши його значення для SPD.

Однак експерти сумніваються, що цей локальний успіх суттєво вплине на загальнонаціональний рейтинг Шольца або його партії. Популярний прем'єр-міністр Бранденбургу Дітмар Войдке, який представляє SPD, дистанціювався від Шольца під час кампанії, критикуючи політику федерального уряду. За словами генерального секретаря SPD Кевіна Кюнерта, Войдке зумів значно покращити результати партії напередодні виборів.

Екзитполи свідчать, що більшість виборців SPD голосували, щоб запобігти перемозі AfD, а не через підтримку партійної програми. За даними телеканалу ARD, три чверті виборців зробили свій вибір саме з цієї причини. Явка зросла до 73%, що значно більше порівняно з 61% на попередніх виборах п’ять років тому.

На загальнонаціональному рівні рейтинг SPD залишається низьким, складаючи близько 15%, що значно менше за 25,7%, які партія отримала на федеральних виборах 2021 року. AfD підтримують близько 20% виборців, тоді як консервативні опозиційні сили мають 32%. Шольц стикається з критикою через внутрішні конфлікти в коаліції та незадоволення політикою щодо імміграції. Також низка виборців у східних регіонах Німеччини незадоволені поставками зброї Україні, яка захищається від вторгнення Росії.

Раніше Politico писало, що вибори у трьох східних землях Німеччини можуть привести до влади дружні до Росії партії, а це дало б президенту РФ Владіміру Путіну можливість посилити свої позиції в політиці країни.

Зростання антисистемних настроїв у Німеччині призвело до того, що на виборах до земельних парламентів двох східнонімецьких земель – Саксонії й Тюрингії – популістські партії отримали високі результати. Про те, що означають для Німеччини ці вибори та як їх результати вплинуть на політику Берліна щодо підтримки України, розповідав Костянтин Федоренко в статті “Як і чому на виборах у Тюрингії та Саксонії переміг Путін”.

Джерело матеріала
loader