На місці однієї з найбільших ядерних аварій у США відкриють центр атомної енергії для потреб ШІ
На місці однієї з найбільших ядерних аварій у США відкриють центр атомної енергії для потреб ШІ

На місці однієї з найбільших ядерних аварій у США відкриють центр атомної енергії для потреб ШІ

Компанія Microsoft підписала угоду з енергетичною корпорацією Constellation Energy, в рамках якої створять центр для підтримки операцій у сфері ШІ. Об’єкт побудують на АЕС Три-Майл-Айленд, на якій сталася найбільша аварія в історії комерційної атомної енергетики США.

Промисловий гігант взяв на себе зобов’язання звести Центр чистої енергії Crane потужністю 835 МВт. Для цього корпорація відновить реактор першого блоку АЕС, на базі якого і побудують новий об’єкт. Енергію з нього отримуватиме Microsoft, що дасть їй змогу забезпечити електрикою дата-центри для ШІ-операцій.

Вартість проєкту становитиме $1,6 млрд, а його введення в експлуатацію Constellation Energy запланувала на 2028 рік. При цьому угоду мають схвалити Комісія з ядерного регулювання США (NRC), федеральний уряд і місцеві органи влади.

«Ця угода є важливою віхою в зусиллях Microsoft щодо декарбонізації мереж на підтримку нашого зобов’язання стати вуглецево-нейтральною компанією. Ми продовжуємо співпрацювати з постачальниками енергії для розробки джерел енергії без викидів вуглецю», — заявив віцепрезидент Microsoft.

АЕС Три-Майл-Айленд є одним із найвідоміших ядерних об’єктів на території США. У 1979 році тут сталася найбільша катастрофа в історії комерційної атомної енергетики країни. Унаслідок аварії 50% активної зони другого реактора розплавилося, що спричинило значне радіоактивне забруднення приміщень АЕС.

Хоча сам енергоблок сильно постраждав, а інциденту присвоїли 5 рівень за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), науковці дійшли висновку, що наслідки для населення і довкілля виявилися несуттєвими.

Constellation Energy очікує, що перезапуск об’єкта додасть $16 млрд до ВВП штату Пенсільванія і принесе понад $3 млрд у вигляді державних і федеральних податків.

Джерело матеріала
loader
loader