Китай знайшов нестиковки в перших зразках зі зворотного боку Місяця: що виявили
Китай знайшов нестиковки в перших зразках зі зворотного боку Місяця: що виявили

Китай знайшов нестиковки в перших зразках зі зворотного боку Місяця: що виявили

Китайські вчені провели перший аналіз зразків, доставлених у рамках нещодавньої місії "Чан'е-6".

Вчені отримали перше уявлення про склад зразків, узятих зі зворотного боку Місяця, пише Space.com.

Перший детальний аналіз місячних зразків, які було привезено із супутника Землі китайським зондом "Чан'е-6", показав деякі невідповідності. Так, зразки ґрунту зі зворотного боку Місяця відрізняються за своїм складом від тих, які було взято з ближнього боку супутника.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Ще в травні Китай відправив на Місяць 53-денну місію з доставки зразків місячного ґрунту на Землю за допомогою "Чан'е-6". Приземлившись на Місяці, посадковий модуль зачерпнув місячний реголіт і пробурив поверхню для глибших зразків. Далі апарат відправив зібраний матеріал на орбіту. Уже наприкінці червня модуль із важливим вантажем був доставлений на Землю. Таким чином китайській місії вдалося зібрати 1935,3 грама місячного матеріалу.

Після приземлення зразки доставили в спеціальні приміщення для зберігання й аналізу. Нещодавно було опубліковано результати першого дослідження місячного матеріалу.

Лі Чуньлай зі своєю командою з'ясували, що зразки зі зворотного боку Місяця мають нижчу щільність порівняно з іншими зразками, які зібрали на ближньому боці супутника. Проаналізований матеріал мав більш пухку і пористу структуру.

"Зразок доволі пухкий і був ще більш пухнастим у своєму "природному" стані на поверхні Місяця", — йдеться в дослідженні.

У нирці також містилася більша кількість світлих частинок, таких як польовий шпат і скло. Дослідники вважають, що на зворотному боці Місяця велику кількість матеріалів у ґрунті було доставлено туди здалеку. Наприклад, унаслідок ударів астероїдів, глибші шари ґрунту викидаються на поверхню. Таким чином базальтова порода, в місці де було взято зразки, змішується з ґрунтом із небазальтових регіонів.

У зразках також виявлено низьку концентрацію калію, рідкоземельних елементів і фосфору, яких більше на ближньому боці Місяця. Така асиметрія в аналізі може містити ключ до питання про те, чому далекий бік Місяця так відрізняється від ближнього.

Вчені сподіваються, що зразки дадуть їм розуміння вулканічної активності на супутнику, галактичної активності загалом, а також структури і складу місячної кори і мантії.

Зразки, доставлені "Чан'е-6", продовжать вивчати вчені в Китаї. Міжнародні ж групи дослідників зможуть отримати доступ до зразків тільки після закінчення двох років.

Нагадаємо, на зворотному боці Місяця виявлено загадкові процеси. Зворотний бік Місяця таїть у собі багато загадок і китайський посадковий модуль допоможе їх розкрити.

Теги за темою
Земля
Джерело матеріала
loader