Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж
Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж

В Україні наразі триває гасіння 18 пожеж у 7 областях - Полтавській, Чернігівській, Київській, Харківській, Донецькій, Рівненській і Сумській.

Про це на брифінгу поінформував пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Олександр Хорунжий, передає кореспондент Укрінформу.

"В Україні наразі триває гасіння 18 масштабних пожеж. Зокрема це - пожежі у екосистемах, це і відкриті території, суха трава, чагарники, сухостій, торфяні пожежі, які дуже важко і довго ліквідовуються, і також це - лісові пожежі, здебільшого - лісова підстилка. Усе це горить на площі понад 1300 гектарів. Зафіксовані такі масштабні пожежі у 7 областях України", - заявив він.

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 1

Пресофіцер зазначив, що для ліквідації пожеж у цих областях сконцентровано понад 1300 вогнеборців ДСНСі працює понад 300 одиниць техніки рятувальної служби.

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 2

На Полтавщині триває гасіння 5 пожеж, загальна площа яких становить 28 гектарів. Горять підстилка, торфовища, суха трава разом із чагарниками. Триває гасіння цих пожеж.

Зокрема, у полтавському представництві ДП "Ліси України" загорілася лісова підстилка і пожежа швидко поширилася на площу 720 гектарів. Зараз ця пожежа локалізована, спостерігається тління чагарників і пеньків. Унаслідок цієї пожежі було пошкоджено 26 приватних будинків та 24 господарчі споруди.

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 3
Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 4

На Донеччині зараз триває 1 пожежа на загальній площі 800 гектарів. Наразі вона локалізована. Фактично там іде задимлення від низової підстилки і від пеньків.

На Київщині тривають 3 пожежі на загальній площі понад 13 гектарів. Хорунжий висловив думку, що якщо вітер зміниться і не буде пожежі з півночі, то до Києва наслідки цих загорянь у вигляді диму не дійдуть.

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 5

У Рівненській області було зафіксовано 3 пожежі на загальній площі 75 гектарів. Зокрема, це йдуть пожежі сухої трави, чагарників.

У Сумській області було зафіксовано 2 пожежі на загальній площі біля 20 гектарів. Загрози населеним пунктам немає. Іде гасіння торфу.

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 6

На Харківщині було зафіксовано 2 пожежі на загальній площі 190 гектарів - це село Малинівка Чугуївського району. Наразі там іде гасіння лісової підстилки.

Горять не тільки ліси: у семи областях України - 18 масштабних пожеж - Фото 7

У Чернігівській області було зафіксовано 2 пожежі на загальній площі понад 190 гектарів. Зокрема, там була зафіксована пожежа торфу на території площею 5 гектарів і пожежа торфу на площі 200 гектарів, яка горить окремими осередками.

Відповідаючи на запитання, що ускладнює процес гасіння цих пожеж для вогнеборців, він пояснив, що одним із цих факторів є безводні ділянки.

"Дуже довго не було сильних опадів, і там, де часто працює ДСНС, часто доводиться на великих відстанях підвозити або подавати через потужні пожежно-насосні станції воду на велику відстань. Другий фактор - це замінування територій, особливо це стосується прифронтових ділянок або деокупованих територій. Третє - це обстріли наших рятувальників", - поінформував пресофіцер.

Всього з початку цього року зафіксовано понад 46 тисяч пожеж в екосистемах України, поінформував Хорунжий.

"У нас у цьому році кількість пожеж в екосистемах збільшилася у понад 2 рази. Зараз ця цифра становить понад 46 тисяч, з них понад 1,5 тисячі - у лісах. У минулому році було понад 20 тисяч, з яких 395 - у лісах. 17 осіб загинуло на цих пожежах у екосистемах, травмовано 55 осіб", - зазначив він.

За його словами, із зафіксованої цього року кількості пожеж в екосистемах 4800 виникли саме внаслідок бойових дій.

Пресофіцер закликав людей дотримуватися правил пожежної безпеки і у жодному разі при таких погодних умовах не випалювати суху траву.

"За порушення правил пожежної безпеки у лісах у нас ідуть штрафи від 1,5 тисячі до 4,5 тисяч гривень. А за самовільне випалювання рослинності або її залишків адмінвідповідальність передбачає штрафи від 3 до 6 тисяч гривень", - додав Хорунжий.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 4 вересня 2024 року в Україні в екосистемах було зафіксовано понад 38 тисяч пожеж.

Фото: ДСНС

Теги за темою
пожежа ДСНС
Джерело матеріала
loader
loader