ЗСУ могли атакувати військову базу в Торопці новою українською зброєю
ЗСУ могли атакувати військову базу в Торопці новою українською зброєю

ЗСУ могли атакувати військову базу в Торопці новою українською зброєю

Атака на військову базу в Торопці могла бути комбінованою - авіаційний експерт розкрив деталі.

В інтерв'ю Главреду авіаційний експерт, колишній інженер з випробувань "Конструкторського бюро Антонов" Костянтин Криволап розповів про те, що атака на військову базу в Торопці могла бути комбінованою із використанням ракет Нептун, ракети-дрона Паляниця та безпілотників.

"Цілком можливо, що могло бути й так. Загалом російська база повинна була досить серйозно охоронятися засобами протиповітряної оборони. Але проблема для росіян полягає в тому, що їхня ППО не призначена для ураження озброєнь, якими ми завдаємо по них ударів. Системи противника не орієнтовані на роботу проти РСЗВ Himars, ракет ATACMS і Storm Shadow, безпілотників зі швидкістю 120-150 км/год і тієї ж Паляниці, швидкість якої становить близько 600-800 км/год", - пояснив Криволап.

Зенітні ракетні комплекси С-300/С-400 в основному призначені для того, щоб збивати бомбардувальники, такі як, наприклад, B-52. Збивати високо і далеко в атмосфері, а на малих висотах має відпрацьовувати ЗРК Панцир-С1. Але з'ясувалося, що Панцир за своїми цілями працює неефективно.

Росіяни мають один із найбільших у світі асортиментів засобів радіоелектронної боротьби. На виставках, які були до повномасштабної війни з Україною, вони показували близько 50 видів зразків РЕБ для продажу на експорт. На озброєнні в них таких засобів може бути ще більше. Але ці установки виявилися не зовсім ефективними під час охорони об'єктів.

ЗСУ могли атакувати військову базу в Торопці новою українською зброєю
Яка дальність українських далекобійних ракет / Інфографіка: Главред

Хто такий Костянтин Криволап?

Костянтин Криволап - український авіаційний експерт і аналітик. Колишній інженер-випробувач конструкторського бюро "Антонов". Коментує на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах авіаційну тематику.

Якщо говорити про удари по Росії, зараз для України найбільша проблема - це необхідність витрачати близько 15-30% безпілотників лише для того, щоб перетнути лінію зіткнення. Тому що там зосереджені російські системи протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби. Утім, уже стає зрозуміло, що після удару по Торопцю зі списку Єрмака й Умерова (йдеться про перелік цілей, які Україна хотіла б уразити на території Росії зброєю США та Британії, - ред.), який вони возили на схвалення до США, один військовий об'єкт супротивника вже викреслено.

Дивіться відео, в якому Криволап розповів, якою зброєю могла бути атакована військова база в Торопці:

Удар ЗСУ по базі у Торопці

Нагадаємо, що

Більше цікавих новин:

Джерело матеріала
loader