Водіям скасовують поширені штрафи: не поспішайте діставати гаманці
Водіям скасовують поширені штрафи: не поспішайте діставати гаманці

Водіям скасовують поширені штрафи: не поспішайте діставати гаманці

Штрафи за порушення правил паркування — одні з найпоширеніших серед водіїв в Україні. Більшість автовласників, отримавши повідомлення про штраф, одразу поспішають сплатити його, щоб уникнути додаткових проблем.

Проте юристи радять не поспішати і спочатку розібратися в ситуації. Останнім часом українські суди часто скасовують штрафи за порушення правил паркування через низку причин, і багато водіїв навіть не підозрюють, що можуть оскаржити таке рішення.

Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube
Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube

Згідно з українським законодавством, порушення правил паркування карається штрафом у розмірі 340 гривень. Якщо ж автомобіль блокує рух інших транспортних засобів, сума збільшується до 1445 гривень. Для багатьох українців це серйозне покарання, тому варто хоча б перевірити, чи накладено штраф правомірно.

Одним із ключових моментів є наявність доказів порушення. Поліцейські або працівники муніципальних інспекцій мають зафіксувати факт порушення за допомогою фото- чи відеозйомки. Якщо доказів немає або вони неякісні, такий штраф можна успішно оскаржити в суді. Більш того, в законі зазначено, що автомобіль має бути припаркований у забороненому місці понад 5 хвилин, щоб водія могли оштрафувати.

Також варто пам'ятати, що якщо ви зупинилися на кілька хвилин для посадки чи висадки пасажирів або для завантаження/розвантаження вантажу, це не є порушенням правил паркування. У таких випадках накладений штраф є незаконним і його легко скасувати через суд.

Раніше ми розповідали, що штрафи за порушення військового обліку ростуть

Також, залишаєтеся без прав на півроку: українських водіїв попередили про суворе покарання

Джерело матеріала
loader
loader