Водіям пояснили алгоритм дій, якщо працівники ТЦК відібрали права
Водіям пояснили алгоритм дій, якщо працівники ТЦК відібрали права

Водіям пояснили алгоритм дій, якщо працівники ТЦК відібрали права

Адвокат Дмитро Франчук пояснив, що робити, якщо співробітники ТЦК відбирають права водія.

Як передає "Хвиля", про це він розповів РБК-Україна.

Працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають у своєму розпорядженні різні способи впливу на громадян, які уникають призову на військову службу. Однак виникає питання про правомірність вилучення прав водіїв у осіб, які ухиляються від військового обов'язку.

В Україні спостерігаються ситуації, коли співробітники ТЦК забирають посвідчення водія у автомобілістів.

ТЦК
ТЦК

Як пояснив Франчук, закон про мобілізацію, який нещодавно набув чинності, дійсно передбачає можливість обмеження права на водіння для тих, хто ухиляється від явки в ТЦК. Проте юрист наголошує на тому, що співробітники ТЦК, за винятком військовослужбовців, не мають повноважень вилучати документи.

Автомобілісти можуть втратити лише документи, безпосередньо пов'язані з військовою службою, такі як військовий квиток. Інші особисті документи - паспорт, права водія, техпаспорт автомобіля та банківські картки - залишаються у власника і не підлягають вилученню.

При цьому адвокат рекомендує громадянам фіксувати підозрілі дії працівників ТЦК на камеру чи диктофон, вимагати пояснень та документів, на основі яких вони діють.

У тому випадку, якщо військові поводяться грубо, слід звернутися до поліції та вимагати реєстрації звернення. У разі відмови можна подати скаргу до прокуратури чи суду.

Нагадаємо, у Раді озвучили позицію щодо зниження мобілізаційного віку до 50 років.

Джерело матеріала
loader
loader