Точицький обговорив із японським колегою співпрацю щодо захисту культурної спадщини
Точицький обговорив із японським колегою співпрацю щодо захисту культурної спадщини

Точицький обговорив із японським колегою співпрацю щодо захисту культурної спадщини

Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький і міністр освіти та культури Японії Моріяма Масахіто обговорили продовження співпраці у сфері захисту української культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКСК.

Під час зустрічі Точицький висловив глибоку повагу і вдячність колезі за потужну підтримку та суттєву допомогу Україні у відновленні культурної спадщини, підтримку освіти та медіа через агентство ООН з питань культури ЮНЕСКО.

Сторони обговорили подальшу співпрацю в культурній сфері та реалізацію спільних проєктів, серед яких - двостороння українсько-японська угода щодо захисту культурної спадщини.

У МКСК нагадали, що проєкт цільового фонду ЮНЕСКО/Японії «Підтримка України у сфері культури та освіти: Надзвичайне реагування на Всесвітню спадщину та культурні цінності. Оцінка шкоди та захист» реалізується з 2023 року. Загальна сума фінансування становить понад 4 млн дол.

Проєкт має на меті зміцнення спроможності України, моніторинг та оцінку збитків, завданих війною культурним та природним цінностям, здійснення термінового захисту її культурної спадщини, а також реконструкцію та посилення заходів охорони. В зоні уваги — Києво-Печерська Лавра, історичний центр Чернігова, історичний центр Одеси, об’єкти на півдні України, що постраждали від руйнування дамби в Новій Каховці.

Як повідомляв Укрінформ, міністри культури країн G7 у рамках триденної зустрічі, яка завершилася 21 вересня в італійському Неаполі, взяли на себе зобов’язання допомагати Україні відновити її культурну спадщину, якій була завдана шкода внаслідок російського вторгнення.

Фото: МКСК

Теги за темою
Японія
Джерело матеріала
loader
loader