Скільки готівки потрібно мати для спокою при блекаутах та блокуваннях
Скільки готівки потрібно мати для спокою при блекаутах та блокуваннях

Скільки готівки потрібно мати для спокою при блекаутах та блокуваннях

Зараз в Україні багато хто замислюється про те, щоб мати на руках трохи готівки про всяк випадок. І це не дивно, адже війна вносить свої корективи у життя кожного. Хтось відкладає "на чорний день", хтось переймається тим, що банки можуть перестати працювати, а хтось просто не довіряє банківській системі.

Але скільки грошей українці тримають готівкою і скільки справді потрібно мати при собі, щоб почувати себе в безпеці?

На руках в українців зараз рекордні суми – понад 752 мільярди гривень. І причини у всіх різні: хтось боїться перебоїв із банками чи можливих блокувань, хтось просто отримує зарплату в конверті, а дехто не хоче "світити" свої доходи.

Готівка
Готівка

Психологічно це діє як "заспокійливе", адже готівка завжди під рукою, і можна оперативно реагувати на будь-які непередбачені ситуації, наприклад, на блекаут або необхідність термінового переїзду.

Однак, незважаючи на такі цифри, фінансові експерти кажуть , що масової "втечі в кеш" не сталося. Грошова маса зросла лише на 5-6% з початку року, і це цілком нормальний приріст для поточних умов.

Банковская карта
Банковская карта

Фінансовий аналітик Іван Угляниця вважає, що на руках у населення зараз близько 300-330 мільярдів гривень готівкою та до 6,5 мільярдів доларів в еквіваленті. Якщо розділити це на всіх, виходить приблизно по 150-250 доларів на людину – цифра не така вже й велика, якщо порівняти з міфами про нібито величезні готівкові запаси у людей.

Економісти радять кожному мати так звану "подушку безпеки" – запас грошей на випадок непередбачених витрат. Ідеально, якщо ця сума зможе перекрити ваші витрати на 3-6 місяців. До неї входять витрати на оренду житла, комунальні послуги, їжу, транспорт та інші повсякденні потреби. А з урахуванням війни деякі експерти навіть рекомендують збільшити цей запас до 6-12 місяців.

Депозит. Фото: Youtube
Депозит. Фото: Youtube

Звичайно, готівка потрібна на екстрені випадки, коли інші заощадження можуть бути недоступними, наприклад, якщо ви не зможете зняти гроші з депозиту. Але важливо пам'ятати, що хоч би скільки ви зберігали "під подушкою", такі гроші з часом знецінюються через інфляцію.

Тому краще збалансувати свої фінанси: тримайте частину готівкою на поточні потреби, а іншу – на банківських рахунках або в інвестиціях. Головне – правильно розрахувати, скільки саме вам потрібно, щоб не перегинати із запасами та не втрачати гроші на інфляції.

Раніше ми писали, зарплати українців злетять у кілька разів – у кого відчутно поважчають гаманці

Крім того, Знай.ua повідомляв, путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії

Джерело матеріала
loader