Перемога Гарріс на дебатах з Трампом не змогла кардинально змінити ситуацію в ключових штатах — The Hill
Перемога Гарріс на дебатах з Трампом не змогла кардинально змінити ситуацію в ключових штатах — The Hill

Перемога Гарріс на дебатах з Трампом не змогла кардинально змінити ситуацію в ключових штатах — The Hill

Перемога Гарріс на дебатах з Трампом не змогла кардинально змінити ситуацію в ключових штатах — The Hill

Аналітики не очікують великого переломного моменту в опитуваннях.

Кандидата в президенти США від демократів Камалу Гарріс сприйняли як переможця на дебатах з республіканським суперником Дональдом Трампом, але це не змогло змінити ситуацію в ключових “хитких” штатах, де обидва кандидати все ще йдуть майже нарівні напередодні виборів у листопаді. Про це пише The Hill.

Загалом виборці досить високо оцінили виступ Гарріс на дебатах, які відбулися майже два тижні тому. Згідно з кількома опитуваннями, респонденти вважають, що вона краще зберігає спокій під тиском, а також має вищі моральні цінності, ніж Трамп.

Але в майже двох десятках опитувань, проведених після дебатів, невелика перевага Гарріс над Трампом на національному рівні та в штатах, що вагаються, зросла менш ніж на один відсотковий пункт, а в деяких штатах навіть збільшилася перевага Трампа, хоча і з мінімальним відривом.

Наразі Гарріс випереджає Трампа на 3,6% в національному масштабі, згідно зі зведеними даними The Hill/Decision Desk HQ, — це лише незначне зростання з дня перед дебатами, коли вона випереджала Трампа на 3,2%.

Опитування в хитких штатах показують схожу ситуацію. За тижні, що минули після дебатів, позиції Гарріс мали лише невеликі стрибки у відриві від Трампа в Пенсильванії, Неваді та Вісконсині, але в Мічигані, який є частиною “блакитної стіни”, показники демократичного кандидата залишилося незмінними. Трамп випереджає Гарріс на 0,1% в Аризоні й Джорджії — двох інших штатах, що вагаються.

Згідно зі зведеними даними, Гарріс випереджає Трампа в Мічигані на 1,2%, і це той самий результат, який вона мала за день до дебатів. У Пенсильванії позиції Гарріс піднялися на 1,1% що є незначним збільшенням у порівнянні з 0,7%, які були до дебатів.

А в Неваді Гарріс лідирує на 1,2%, що на 0,5% більше, ніж до дебатів. Найбільша перевага у Вісконсині - 2%, але це менше, ніж 3%, які були до дня дебатів.

Тим часом, в Аризоні, згідно зі зведеними даними, Трамп випереджає Гарріс на 0,1%. У Джорджії республіканець лідирує на 0,1%, що менше, ніж 0,3%, з якими він лідирував у штаті до дебатів.

Демократи, тим часом, намагаються зберігати стриманість, та зважають на те, що опитування показують відрив у межах похибки, що можна назвати “нічиєю”. Республіканці теж переконані, що наразі надто важко точно прогнозувати результати виборів.

Стюарт Вердері, який працював в адміністрації колишнього президента Джорджа Буша-молодшого, очікує, що до листопада не буде великого переломного моменту.

Водночас окремі опитування також малюють різні картини. Зокрема, опитування, проведене в четвер, 19 вересня, Коледжем Емерсона і виданням The Hill, показало, що Трамп випереджає Гарріс в Аризоні, Пенсильванії й Вісконсині всього на 1%, а в Джорджії - на 3%. Гарріс тим часом випереджає свого суперника в Мічигані на 2%, в Північній Кароліні - на 1%, а в Неваді обидва кандидати йдуть нарівні. Згідно з опитуванням Коледжу Маріст, опублікованим у четвер, Гарріс і Трамп йдуть нарівні Пенсільванії. Дані опитування Університету Квінніпіак, опубліковані в середу, 18 вересня, показали, що Гарріс випереджає Трампа на 6% у Пенсильванії, на 5% у Мічигані та на 1% у Вісконсині.

Однак демократи все ще оптимістично налаштовані та вважають, що робота, яку Гарріс проводить у штатах, що вагаються, “окупиться” до дня виборів, попри відсутність великих зрушень в опитуваннях після дебатів.

Теледебати не були надто вдалими для Трампа: 63% глядачів назвали Гарріс переможницею двобою. Та це ще нічого не означає. У вересні 2016 року Гілларі Клінтон також виграла дебати в Трампа, але це не допомогло їй здобути перемогу на виборах. Петро Герасименко розмірковував, чи повториться сценарій 2016 року на виборах 2024-го.

 

Джерело матеріала
loader
loader