Опитування показало, скільки українців готові брати житло у кредит
Опитування показало, скільки українців готові брати житло у кредит

Опитування показало, скільки українців готові брати житло у кредит

Ринок нерухомості в Україні демонструє цікаві тенденції, що відображають як поточні економічні реалії, так і довгострокові плани громадян.

Про це повідомляє "Соцпортал".

Згідно з масштабним опитуванням, проведеним компанією OLX, у серпні 2024 року, значна частина українців (48,4%) наразі не планує купівлю нерухомості.

При цьому громадяни виявляють інтерес до інвестицій у житло у найближчій перспективі. Близько 15% опитаних мають намір придбати нерухомість протягом наступного року, 11,8% розглядають купівлю у найближчі 2-3 роки, а 14,1% планують зробити це у перспективі 3-5 років.

Кредити на житло в Україні / Фото: depositphotos.com
Кредити на житло в Україні / Фото: depositphotos.com

Цікаво, що протягом останніх кількох років уже відбулося чимало угод. 11,9% респондентів купили житло за останні 2-3 роки, 6,4% стали власниками нерухомості протягом минулого року, а 2,7% перебувають у фінальній стадії оформлення документів.

Уподобання у виборі житла та ціновий діапазон

Серед недавніх покупців нерухомості більшість (69%) віддали перевагу квартирам, тоді як 21,8% вибрали приватні будинки. 8,4%, що залишилися, придбали інші види нерухомості, включаючи склади, дачі та земельні ділянки.

Кредит на житло / Фото: depositphotos/Tinnakorn
Кредит на житло / Фото: depositphotos/Tinnakorn

Щодо вартості придбаного житла, то 36% витратили від 30 до 70 тисяч доларів США, 33% уклалися у суму до 30 тисяч доларів. Найдорожчу нерухомість придбали 19% опитаних: 12% інвестували від 70 до 150 тисяч доларів, а 7% купили житло вартістю понад 150 тисяч доларів.

Іпотечне кредитування та ставлення до нього

Дослідження показало, що 17,6% покупців скористалися іпотечними кредитами, причому майже порівну розділилися ті, хто придбав квартири (49%) та будинки (46,6%). Основними причинами вибору іпотеки були недолік власних коштів на повну оплату, можливість поступової виплати без фінансового стресу для сім'ї, а також бажання інвестувати в нерухомість, зберігаючи заощадження. Деякі також скористалися пільговим кредитом за програмою "Оселя".

Проте більшість українців (36%) категорично не розглядають можливість іпотечного кредитування, хоча 8% мають намір скористатися іпотекою в майбутньому. Головними перевагами іпотеки є можливість придбання житла без накопичення повної суми, зручність поетапних виплат і привабливі відсоткові ставки.

Іпотека
Іпотека

Основними перешкодами для оформлення іпотеки українці називають необхідність виплати відсотків, фінансові ризики та нестабільність ринку, а також несприятливі поточні умови кредитування та загальну недовіру до кредитних продуктів. Більшість респондентів (75,6%) вважають, що оптимальна кредитна ставка має бути не вищою за 5% річних.

Поінформованість про програму "єОселя"

Дослідження виявило різний рівень поінформованості про державну програму "єОселя". 41% добре знайомі з програмою та її деталями, 39% мають загальне уявлення, 14% чули про програму, але не знають подробиць, а 4% ніколи не чули про цю ініціативу. При цьому 12% мають намір скористатися програмою, 29% розглядають таку можливість, а ще 29% не впевнені у доцільності участі.

Раніше повідомлялося, що українцям відмовляють у кредитах за програмою "єОселя". ПриватБанк та Ощадбанк назвали причини.

Джерело матеріала
loader
loader