Жінка перерахувала інтернет-шахраям майже 700 тисяч гривень
Жінка перерахувала інтернет-шахраям майже 700 тисяч гривень

Жінка перерахувала інтернет-шахраям майже 700 тисяч гривень

Ви не дасте свою банківську картку сусіду - то чому даєте всі дані телефонним шахраям?

Жителька Сарненського району на Рівненщині попала у лабети шахраїв і втратила значну суму грошей. Про це повідомила 20 вересня поліція Рівненської області.

18 вересня до 36-річної жінки зателефонувала невідома особа. яка, представившись працівником банку, повідомила, що всі її картки заблоковані, і, аби вберегти кошти, треба переказати кошти на тимчасову картку. Довірившись людині, яку тільки чула по телефону, жінка виконала всі вказівки і перерахувала на вказану шахраєм карту 688 тисяч гривень!

Поліцейські вкотре нагадують: не довіряйте особам, які телефонують від імені банку та просять перерахувати кошти, вказати дані картки чи інші персональні дані. Пам’ятайте: працівники фінустанови ніколи не питають такої інформації від клієнтів! Варто перервати розмову і самостійно зателефонувати на гарячу лінію банку, клієнтом якого ви є.

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч.4 ст.190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах) й наразі встановлюють осіб, причетних до злочину. Санкція статті передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі.

В Україні розповсюджується нова шахрайська схема: українцям почали приходити повідомлення у Telegram буцімто від monobank про встановлені обмеження на «банці накопичення». Про дії, зловмисників, які прагнуть ошукати клієнтів банку, попереджає Центр протидії дезінформації. 

У повідомленні нібито від представників банку зазначається, що для скасування обмежень клієнти мають відповісти на дзвінок від співробітників банку. ЦПД закликає у жодному разі не брати слухавку та не передавати свої дані третім особам! Маскуючись під офіційний чат-бот банку, шахраї намагаються отримати дані клієнтів для подальших незаконних дій з метою заволодіння коштами. 

Варто нагадати, що офіційний чат-бот верифікований месенджером Telegram та не використовує жодних емодзі. Якщо ж ви все ж стали жертвою шахраїв — зверніться до кіберполіції.

Під час війни шахраї не припинили протиправну діяльність. Вони використовують нові схеми для того, щоб вкрасти гроші. Так, у соцмережах поширюється інформація про нібито виплати грошової допомоги всім українцям. Перехід за такими посиланнями є небезпечним.

Джерело матеріала
loader
loader