Зеленський пояснив, чому ЗСУ не дозволяють бити далекобійною зброєю по РФ
Зеленський пояснив, чому ЗСУ не дозволяють бити далекобійною зброєю по РФ

Зеленський пояснив, чому ЗСУ не дозволяють бити далекобійною зброєю по РФ

Глава держави зазначив, що українські сили мають у своєму арсеналі далекобійні ракети західних зразків, проте союзники України побоюються ескалації конфлікту.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами 20 вересня заявив, що Україна не використовує далекобійну зброю на території Росії, оскільки союзники, включно зі США і Великою Британією, не дають дозволу на її застосування. За його словами, попри наявність пакетів далекобійної зброї, таких як Storm Shadow, ATACMS і SCALP, країни-партнери побоюються можливої ескалації конфлікту, передає "Інтерфакс".

"У нас є далекобійна зброя. Але не в тій кількості, яка нам потрібна, скажімо так. Проте цей пакет у нас є — Storm Shadow, ATACMS, SCALP. Але ні Америка, ні Велика Британія не давали нам дозволу на використання цієї зброї на території Росії, по будь-яких цілях на будь-яку відстань", — сказав Зеленський.

Водночас глава держави підкреслив, що не все оточення президента США Джо Байдена поділяє побоювання щодо ескалації, і це вже є досягненням.

Постачання озброєння

Також український лідер наголосив на необхідності оперативних рішень з боку західних партнерів щодо постачання зброї. Зеленський звернув увагу на те, що Росія нарощує виробництво озброєнь, попри санкції, і найближчими роками може досягти рівня виробництва, що перевищує європейський.

"У Росії, наприклад, 30 ключових радянських заводів, які виробляють ту чи іншу зброю і техніку, і вони збільшують це виробництво, обходячи санкції, а в Європі, в Європейському Союзі, мені здається, десь 42 заводи. Росія виробляла в цьому 2024 році менше, ніж виробляє Європа. А Україна отримала менше, ніж має Росія", — зазначив президент.

Він додав, що до 2025 року російська оборонна промисловість може збільшити своє виробництво, чому сприятиме підтримка таких країн, як Північна Корея та Іран.

Тому затягування з постачанням зброї, сказав президент, може призвести до погіршення ситуації, оскільки Росія зможе наростити свої виробничі потужності, а Україна опиниться в невигідному становищі в подальшому продовженні конфлікту.

Важливо Справа в системах наведення: Британія не дозволить Україні бити ракетами по РФ без США, — ЗМІ

Нагадаємо, 19 вересня представниця Міноборони США Сабріна Сінгх заявила, що здатність України завдавати ударів західною зброєю вглиб РФ не виграє війну. За її словами, війська мають успіх у випадку, коли "все працює в комплексі".

Теги за темою
Володимир Зеленський Зброя
Джерело матеріала
loader