В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат
В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат

В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат

Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є одразу кілька важливих новин. Справа в тому, що український уряд пропонує "заморозити" мінімалку за пенсіями, заробітною платою та прожитковий мінімум у бюджеті на 2025 рік.

За словами економістів, такі "маніпуляції" призведуть до того, що реальний рівень соціальних стандартів знизиться щонайменше на рівень інфляції (наступного року це 9,5%).

Давайте, наші шановні читачі, разом розберемося, які саме зміни підготували в Кабміні, і як це вплине на звичайних українців.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Соціальні стандарти планують заморозити на три роки. Це може спричинити найбільше падіння соцстандартів

Українці вже звикли до тимчасового заморожування соцстандартів. Прожитковий мінімум не підвищували 2014-го, після початку війни. Соціальні зразки також заморозили після початку повномасштабної війни. Проте зараз уряд зважився на заморожування соціальних стандартів (мінімальні пенсії, зарплата та прожитковий мінімум) на три роки. Такий крок передбачено Бюджетною декларацією.

У проекті бюджету на 2025 рік зробили перший крок для реалізації цього плану: усі соціальні стандарти залишатимуться на рівні 2024 року. І це погана новина для всіх. Логіка уряду продиктована необхідністю економити бюджетні кошти та скорочувати витрати в умовах повномасштабної війни та зростаючих потреб в обороні. Щоб проект бюджету став бюджетом, його мають підтримати у Раді.

Як змінювалися зарплати, інфографіка

Проблема полягає в тому, що така економія насамперед торкнеться найбідніших українців. Тих, чия зарплата на рівні мінімальної та чиї пенсії залежать від прожиткового мінімуму. Саме серед таких українців є найбільший рівень бідності. І йдеться про фізіологічну бідність: коли доходів не вистачає на задоволення найнеобхідніших потреб – збалансоване харчування.

Вже зараз ситуація із бідністю критична. За даними Світового банку, в Україні за межею бідності перебувають 29% населення. І якщо соціальні стандарти заморозити на кілька років, ця цифра може суттєво погіршитись.

Станом на кінець літа в Україні реальний рівень прожиткового мінімуму на пенсіонера становить 6 тис. грн. Це сума, якої вистачить задоволення найнеобхідніших потреб. Зазначимо, згідно з даними ПФУ, в Україні 6,33 млн. пенсіонерів (з 10,2 млн.) отримують пенсію, розмір якої менше 5 тис. грн. При цьому лише 3,9 млн. пенсіонерів одержують понад 5 тис. грн. Отже, 61,7% українців на пенсії отримують набагато менше від фактичного прожиткового мінімуму.

І ситуація може значно погіршитись. "У 2024-2025 роках інфляція очікується у розмірі 18,3% (грудень 2025/грудень 2023), національна валюта послабиться на 18,7% (з 36,6 грн/дол. у середньому у 2023 році до 45,0 грн.). /дол. у середньому у 2025 році).

Що буде із зарплатами в Україні

Середня зарплата у 2025 році, згідно з оцінками уряду, зросте з 21,8 тис. до 24,3 тис. грн. Тобто за рік у середньому українці зароблятимуть на 10,5% більше. При цьому інфляція має бути на рівні близько 9,5%. Тобто реальний розмір зарплат (якщо врахувати зростання цін) зросте лише на 1%. Причина такого мізерного зростання (а фактичне заморожування) – рішення не переглядати мінімалку протягом наступних трьох років.

Як змінювалося співвідношення зарплат, інфографіка
Як змінювалося співвідношення зарплат, інфографіка

Мінімалка у розмірі 8 тис. грн. вже цього року не дає можливості забезпечити себе базовим набором продуктів та послуг. Фактичний прожитковий мінімум з урахуванням обов'язкових платежів із зарплати – 8089 грн. станом на кінець літа. А вже наступного року ця цифра може бути щонайменше на 1 тис. грн більше (з урахуванням інфляції).

У проекті бюджету на 2025 рік передбачено, що мінімальна зарплата залишиться на рівні 8 тис. грн. Більше того, у Бюджетній декларації зазначено, що мінімалка також не змінюватиметься 2026-го та 2027-го. А це матиме суттєвіші наслідки. Мінімальна заробітна плата перестане гарантувати українським необхідний рівень доходу. Той, хто працює на повну ставку, може бути на межі бідності.

Ще одна серйозна проблема: в Україні найвищий рівень тіньової зайнятості, частину зарплат платять у конвертах. Підвищення мінімалки також сприяє детінізації заробітних плат.

Достатнім рівнем мінімальної зарплати вважається 60% медіа. Такого показника прагнуть ЄС. Вже зараз, за ​​даними Євростату, у восьми країн ЄС мінімалка вища за 1 тис. євро. В Україні за останні п'ять років мінімалка у найкращому разі наближалася до рівня 50% середньої зарплати. Такий показник був, наприклад, 2021 року.

Як видно на графіку, вже наступного року співвідношення мінімальної та середньої зарплати може досягти рівня 32,8%. Це свідчить, що потенціал для значного збільшення зарплат в Україні є. Мінімалка, якщо її заморозити, перестане виконувати свою функцію забезпечення працюючих необхідного мінімального рівня доходу.

Як змінювалися пенсії, інфографіка

Мінімальну пенсію можуть заморозити. Це матиме значні наслідки

І хоча фактичний прожитковий мінімум на пенсіонера становить уже близько 6 тис. грн., в Україні мінімальна пенсія (тобто прожитковий мінімум, який використовують при розрахунку виплат) становить лише 2361 грн. Хороша новина – більшість українців отримують набагато більшу суму. Наприклад, якщо виконали норматив за стажем та досягли 65-річчя, гарантований розмір пенсії становить від 40% мінімалки. А це вже 3200 грн.

Є й вікові доплати. Для тих, хто досяг 70-річчя, 75-річчя, 80-річчя. Наприклад, для українців віком від 80 років діє доплата у розмірі 570 грн. Однак цього недостатньо.

"Ця доплата, звичайно, не дозволяє компенсувати до достатнього рівня. Але це краще, ніж нічого. Ця виплата хоч трохи компенсує. А потреби з віком теж можуть зростати. Наприклад, потрібно купувати більше ліків", – каже демограф Людмила Черенько.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

І хоча підвищувати мінімальну пенсію в уряді не планують, наступного року передбачено індексацію пенсії. Її розмір поки що невідомий. За приблизними розрахунками економістів, у разі індексація може бути лише на рівні до 17%. Це значне підвищення, але є певні особливості.

Бюджет на 2025 ще має розглянути профільний комітет. Крім того, свої виправлення можуть подавати і народні депутати. Як зміниться документ до другого читання та остаточного ухвалення, ще невідомо. Однак шанси на перегляд соцстандартів у остаточній версії бюджету все ще високі.

Раніше повідомлялося, запровадять новий податковий ліміт: скільки потрібно буде заплатити.

Також, здеруть податки "заднім числом": скільки витрусять із кишень українців.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader