Росіяни заявили про збиття "Паляниці" біля Курська: аналітики оцінили, чи правда це
Росіяни заявили про збиття "Паляниці" біля Курська: аналітики оцінили, чи правда це

Росіяни заявили про збиття "Паляниці" біля Курська: аналітики оцінили, чи правда це

Росіяни заявили про збиття "Паляниці" біля Курська: аналітики оцінили, чи правда це

Основний аргумент росіян у тому, що апарат має турбореактивний двигун.

У Росії заявили, що збили нову українську розробку – "ракето-дрон "Паляниця". Як доказ вони надали фото уламків літака з реактивним двигуном, розмір якого, за повідомленнями, становив приблизно 3,5 на 2,5 метра. Однак його ідентифікація викликає питання, пише Defence Express.

Збиття об'єкту сталося в районі селища Колодноє у Курській області за 100 км від кордону з Україною та 75 км від поточної лінії фронту. Однак, уламки значно пошкоджені, і російські джерела не повідомили про виявлення будь-яких маркувань, які б могли підтвердити походження апарату.

Росіяни також заявили, що літальний апарат рухався зі швидкістю 400-500 км/год, мав бойову частину вагою близько 100 кг і дальність польоту від 400 до 700 км. Основною причиною, через яку вони пов'язують цей апарат із "Паляницею", є наявність турбореактивного двигуна, марка якого залишається невідомою.

На фотографіях уламків помітно, що фюзеляж зроблений із вуглецевого волокна, матеріалу, який зазвичай використовується у виробництві безпілотників, зазначили українські аналітики. Хоча чіткої форми апарату встановити не вдалося, є припущення, що він міг бути побудований за схемою "літаюче крило", що не зовсім відповідає офіційним зображенням "Паляниці", яка побудована за традиційною аеродинамічною схемою.

Україна вже використовувала реактивні безпілотники для далекобійних ударів, зокрема британський QinetiQ Banshee Jet 80, який має розмах крил 2,5 метра, довжину до 3 метрів та максимальну швидкість до 648 км/год. Російські джерела також стверджували, що цей тип дрона використовувався як дрон-камікадзе, хоча розмір бойової частини залишається невідомим. Крім того, є інші українські реактивні дрони, такі як UJ-25.

"Зрештою, не виключено, що збитий апарат може бути зовсім іншим безпілотником, можливо навіть Росія могла помилково збити власний безпілотник або ж інший апарат, наприклад, аналог реактивного Shahed-238.

Отож, російські військові можуть використовувати назву "Паляниця" для будь-якого неідентифікованого безпілотного апарату з реактивним двигуном, що викликає сумніви щодо точності цієї інформації", – підсумували у Defence Express.

Нагадаємо, 24 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що у 33-й День Незалежності України воїни ЗСУ успішно уразили ворожу ціль новою українською розробкою – ракетою-дроном "Паляниця".

За інформацією міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, “Паляниця” коштує менше, ніж 1 мільйон доларів. Розробники звертаються до приватного сектору, аби він допоміг ще більше знизити витрати на виробництво.

Водночас офіцер ЗСУ та експерт в галузі БПЛА Юрій Касьянов заявив, що такого озброєння як "ракето-дрон" не існує і ніколи не існувало, а те, що винайшли в нашій країні – не що інше, як крилата ракета. За його оцінками, "Паляниця" може коштувати 160 тисяч доларів.

Джерело матеріала
loader