Політичним процесом в Україні тепер заправляють громадські організації – Лиховій
Політичним процесом в Україні тепер заправляють громадські організації – Лиховій

Політичним процесом в Україні тепер заправляють громадські організації – Лиховій

Політичним процесом в Україні тепер заправляють громадські організації – Лиховій

Відсутність соціологічних замірів рейтингів вказує на страх влади перед дійсною картиною.

Політичний процес в Україні відбувається, попри війну і відтермінування виборів, однак тепер ним заправляють не політичні партії, а громадські організації, заявив в рамках конференції National Media Talk засновник видання «Новинарня», військовий Збройних сил України Дмитро Лиховій.

«Замість політичних партій тепер великий вплив мають громадські організації, коли умовний фонд може змінювати політичну думку суспільства», - вказав він.

За словами журналіста, останнім часом складається враження, що вибори в країні не відкладені, а тривають, «але не у вигляді партій, а у вигляді політичних ідей».

У свою чергу розслідувач, керівник і головний редактор проєкту Bihus.info Денис Бігус зазначив, що політичний процес в Україні є дуже хаотичним і неструктурованим, тому його важко відчитати.

На думку головної редакторки hromadske.ua Христини Коціри політичний рух в Україні на разі змістився, та перейшов у соцмережі.

«Враження, що він насамперед відбувається у TikTok», - зауважила журналістка, маючи на увазі медійну активність окремих політиків.

У свою чергу головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова вказала, що із відкритого для суспільства доступу зникли соціологічні опитування політичних рейтингів чинних політиків та громадських діячів, які в майбутньому можуть політиками стати. І це є дуже тривожним дзвіночком.

«Політичний процес – це коли і політичні партії, і громадські організації ініціюють ідеї щодо розвитку держави.  Але на разі, на приклад, немає активної опозиції. Є окремі люди, які щось ініціюють, але це не лідери тих політичних сил», - сказала вона та додала, що вочевидь політичне поле в Україні абсолютно зміниться, але нові політичні партії поки знаходяться в зародку.

Лиховій у свою чергу додав, що зараз завдання медіа – втримати політичний процес у рамках «дорослості» з відчуттям відповідальності у всіх учасників процесу.  

Конференція National Media Talk відбулась у Києві 19-20 вересня. В її рамках представники медіаспільноти, уряду та громадянського суспільства обговорювали питання розвитку медіа в Україні в умовах війни та на шляху до європейської інтеграції. 

Джерело матеріала
loader