Хліб по 40 гривень: як нові податки вдарять по гаманцях українців
Хліб по 40 гривень: як нові податки вдарять по гаманцях українців

Хліб по 40 гривень: як нові податки вдарять по гаманцях українців

Верховна Рада України 17 вересня схвалила у першому читанні проєкт змін до Податкового кодексу, який має набути чинності з 1 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє журналістка Ірина Полякова.

За словами народного депутата Ярослава Желізняка, законопроєкт буде впроваджено заднім числом через скорочену процедуру розгляду правок у вересні. Очікується, що у середині жовтня Верховна Рада розгляне законопроєкт у другому читанні.

Згідно з новим законом, військовий збір для громадян зросте з 1,5% до 5%. Для ФОПів 1, 2 та 4 групи він становитиме 800 грн на місяць, а для ФОПів 3 групи - 1% від доходу. Податок на прибуток для небанківських фінансових установ зросте до 25%, а для банків - до 50% за 2024 рік.

Власники АЗС будуть зобов'язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток: 60 тис. грн за торгівлю кількома видами палива, 30 тис. грн за торгівлю виключно скрапленим газом, та 45 тис. грн, якщо продаж скрапленого газу становить понад 50% від загального обсягу.

Податки в Україні
Податки в Україні

Експерти прогнозують, що ці зміни можуть призвести до зростання цін на продукти на 20-30%. Наприклад, ціна хліба може зрости з 30 до 36-39 грн.

Економічна експертка Юлія Самаєва зазначає, що основний податковий тягар ляже на мікробізнес і зарплати найманих працівників. Вона прогнозує, що більша частина зарплат або перестане зростати, або перейде у тінь.

Голова Національного банку України Андрій Пишний висловив сумніви щодо доцільності підвищення податку на прибуток банків до 50%. Він вважає, що краще було б вжити заходів для збільшення покриття бюджетного дефіциту завдяки продажу військових облігацій.

Економісти та західні партнери України закликають уряд зосередитися на боротьбі з корупцією та тіньовою економікою замість підвищення податків. Посол США в Україні Бріджет Брінк та спецпредставник США Пенні Пріцкер радять українському уряду вжити заходів для отримання доходів, які держава не отримує через офшорні схеми та зловживання на митниці.

Джерело матеріала
loader
loader