Європою шириться блутанг
Європою шириться блутанг

Європою шириться блутанг

Австрія та Швеція нещодавно повідомили про спалахи блутангу (катаральна лихоманка) на фермах великої рогатої худоби.

Про це пише The Bullvine.

Так, на фермі у Брегенці (Австрія) виявили спалах хвороби штаму BTV3, а в Леобені — епідемію штаму BTV4. У Швеції зафіксовано два спалахи BTV3 в Уддеваллі та Лахольмі. 

За оцінками Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), спалахи можуть призвести до мільйонів євро збитків лише за кілька місяців.

«Хвороба блутанг потенційно може знищити поголів’я худоби та серйозно вплинути на виробництво молока», — зазначає провідний ветеринарний вірусолог доктор Анна Мюллер. 

З кінця минулого року BTV3 швидко поширився Північною Європою, що спонукало до зусиль з імунізації в таких країнах, як Франція. Після попередніх спалахів Франція вжила превентивних заходів для вакцинації від BTV3 і BTV4, в результаті чого хворобу вдалося утримати на контрольованому рівні — фермери повідомляли про меншу кількість випадків і більш легкі симптоми у вакцинованих корів.

Водночас на початку вересня Східне міжрегіональне ГУ Держпродспоживслужби заборонило ввезення з Чеської Республіки до України сприятливих до вірусу блутангу тварин і генетичного матеріалу від них.

Джерело матеріала
loader
loader