Гендиректорка фірми, пов’язаної з пейджерами що вибухали у членів “Хезболли”, зникла
Гендиректорка фірми, пов’язаної з пейджерами що вибухали у членів “Хезболли”, зникла

Гендиректорка фірми, пов’язаної з пейджерами що вибухали у членів “Хезболли”, зникла

Гендиректорка фірми, пов'язаної з пейджерами що вибухали у членів "Хезболли", зникла

49-річна Крістіана Барсоні-Арчідіаконо — гендиректор, ймовірно, підставної фірми BAC Consulting, яка пов’язана з пейджерами, що вибухають, — зникла. Про це пише Reuters. За даними агентства, жінка зникла відразу після вибухів та інтересу ЗМІ до її персони. З того часу вона не з’являлася на публіці, сусіди повідомили, що її не бачили. Вона не відповідає на дзвінки та листи Reuters, журналісти також приїхали до її будинку в центрі Будапешта, проте відповіді не було.

17 вересня у кількох містах Лівану вибухнули портативні пейджери, що використовуються, зокрема, бойовиками «Хезболли». Було вбито 12 і поранено понад 2000 осіб. Reuters пише, що фірма BAC, очолювана Барсоні-Арчідіаконо, ліцензувала дизайн пейджерів, що вибухають, у їх тайванського виробника Gold Apollo — заснованої в 1995 році тайванської компанії, яка спеціалізується на бездротових засобах зв’язку. Коли стало відомо, що вибухнули саме їхні пристрої, компанія повідомила, що цю модель за ліцензією робила угорська компанія BAC Consulting KFT.

  • По всьому Лівану вибухають пейджери та портативні рації членів угрупування “Хезболла”

По всьому Лівану вибухають пейджери та портативні рації членів угрупування "Хезболла"

«Відповідно до договору про співпрацю, Gold Apollo дозволила BAC Consulting KFT використовувати свою торгову марку для продажу продукції в деяких регіонах, проте відповідальність за розробку та виробництво продукції лежить виключно на BAC Consulting. <…> Модель AR-924 виробляє та продає BAC Consulting. Наша компанія лише надає торгову марку», — йдеться у заяві компанії, опублікованій 18 вересня.

На питання NBC News про вибухи в Лівані Крістіана Барсоні-Арчідіаконо відповіла: «Я не роблю пейджерів. Я просто посередник. Думаю, ви не так зрозуміли все». Вранці 18 вересня до будівлі BAC Consulting прибули люди, які представилися співробітниками поліції у цивільному. Люди, що живуть по сусідству з будівлею BAC Consulting, стверджують, що нікого не бачили, що входить або виходить з нього вже кілька тижнів.

Як з’ясував The Insider, BAC Consulting була зареєстрована у Будапешті у 2022 році. Її сайт перестав бути доступним вранці 18 вересня. Домен www.bacconsulting.org у різні роки належав медичній працівниці та GR-фахівці Барбарі Чемберлен (назва BAC — скорочення її імені та прізвища англійською). Угорська компанія зайняла домен у 2021 році — і тоді її сайт виглядав як незаповнений шаблон у сервісі для створення сайтів: у ньому не було написано розділів, а зрозуміти, чим займається компанія, було практично неможливо.

Останні зміни до реєстраційних даних сайту були зроблені на початку серпня 2024 року. Компанія, як у статутних документах, так і на сайті, стверджувала, що займається консультуванням. Основними сферами своєї компетенції компанія називала «довкілля, розвиток та міжнародні відносини», а генеральним директором та засновником — Крістіану Барсоні-Арчідіаконо. На сторінці Крістіани в LinkedШn також розміщено портфоліо BAC Consulting, де сказано, що компанія заснована в 2010 році – це суперечить інформації державного реєстру компаній Угорщини. Барсон-Арчідіаконо вказує у своєму резюме, що очолювала BAC Consulting з 2019 року.

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader