Без пільг на комуналку за однієї умови: українців планують позбавити допомоги
Без пільг на комуналку за однієї умови: українців планують позбавити допомоги

Без пільг на комуналку за однієї умови: українців планують позбавити допомоги

В Україні планують позбавляти громадян пільгна житлово-комунальні послуги в одному випадку, це має на меті забезпечити фінансову дисципліну серед отримувачів.

Про це йдеться у проєкті закону, розміщеному для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Згідно з новим документом, пільговики зобов’язані щомісяця сплачувати за фактично спожиті житлово-комунальні послуги. Умови надання пільг у разі несплати будуть визначені відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України. Тобто в Україні планують позбавляти громадян пільг на житлово-комунальні послуги у разі заборгованості.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що щороку з державного бюджету виділяються значні кошти на соціальну підтримку громадян у вигляді пільг та субсидій. Наприклад, у 2024 році було виділено 49,9 млрд гривень, з яких 17,2 млрд гривень призначено для надання пільг, а майже 30,3 млрд гривень – на субсидії. Ці кошти надаються у готівковій формі, що дає отримувачам можливість самостійно розпоряджатися ресурсами для оплати житлово-комунальних послуг.

Однак з кожним роком зростає заборгованість населення за житлово-комунальні послуги. За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 серпня 2024 року загальний борг пільговиків сягнув 732,9 млн гривень. Однією з причин цього є підвищення тарифів на послуги, що стало наслідком погіршення економічної ситуації в країні через війну та інші виклики.

У зв'язку з цим автори проєкту пропонують, щоб пільги на житлово-комунальні послуги надавалися лише за умови своєчасної оплати або наявності угоди про реструктуризацію заборгованості. Такі вимоги вже існують для отримувачів субсидій, але законодавчо не закріплені для пільговиків, що й зумовило необхідність розробки нових правил.

Останні новини України:

Українці можуть платити лише 25% за комуналку.

Вартість водопостачання для деяких абонентів зросла.

Українці можуть отримати неправильні рахунки.

Джерело матеріала
loader