США готують низку ініціатив для посилення позицій України – Карпентер
США готують низку ініціатив для посилення позицій України – Карпентер

США готують низку ініціатив для посилення позицій України – Карпентер

США готують низку ініціатив для посилення позицій України – Карпентер

У Вашингтоні чекають презентації плану Зеленського.

У Білому Домі з нетерпінням чекають презентації плану перемоги України, і хочуть узгодити стратегічні цілі із Києвом на останні чотири місяці роботи адміністрації Джо Байдена. Про це Майкл Карпентер, директор із питань Європи у Раді з нацбезпеки США, розповів у інтерв’ю “Голосу Америки”.

“Ми – в постійній комунікації з нашими українськими партнерами з усіх питань. Однак у цьому конкретному випадку, я так розумію, президент Зеленський хотів приїхати сюди та поінформувати про цей план президента Байдена особисто. Тож ні, ми не ознайомлені з планом, але президенти матимуть можливість незабаром провести цю розмову, а також узгодити свої стратегічні цілі до кінця роботи цієї адміністрації, що буде дуже важливо”, – зазначив він.

Карпентер наголосив, що Україна для Джо Байдена є одним з головних пріоритетів, оскільки він хоче бачити перемогу України частиною своєї політичної спадщини.

“Президент Байден абсолютно рішуче налаштований підтримати Україну та поставити її в найсильнішу позицію наприкінці свого терміну перебування на посаді. І він доручив усім нам, хто працює на нього, зрушити небо і землю, щоб переконатися, що ми надаємо усю, особливо військову допомогу, але також допомогу в енергетичній безпеці. Допомогу, яка була частиною схваленого у квітні законопроєкту про додаткове фінансування, і яка має бути виділена якомога швидше. Це його вказівки нам, і ми їх виконуємо в цю мить”, – додав посадовець.

Він також анонсував надання Україні нової військової допомоги вже найближчими тижнями, а також започаткування низки ініціатив, щоб посилити позицію України.

“Варто пам’ятати, що ми вже витратили багато грошей із закону про додаткове фінансування, який ухвалили у квітні. Тож коштів лишилося небагато, але ми будемо намагатися надавати пріоритет найважливішим спроможностям, які посилять Україну на полі бою”, – підсумував він.

Раніше постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявляла, що США ознайомлені з планом Зеленського щодо завершення війни. У Вашингтоні вважають, що він "викладає стратегію та план, які можуть спрацюватм".

Джерело матеріала
loader
loader