У Раді розповіли, скільки мільярдів не вистачає у бюджеті на 2025 рік
У Раді розповіли, скільки мільярдів не вистачає у бюджеті на 2025 рік

У Раді розповіли, скільки мільярдів не вистачає у бюджеті на 2025 рік

Україна готується до значного збільшення видатків на оборону та безпеку у 2025 році, незважаючи на зростаючий державний борг.

Про це повідомила Роксолана Підласа, голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету, повідомляє "Судово-юридична газета".

За словами Підласи, у 2025 році Україна має намір виділити на оборону та безпеку астрономічну суму 2,2 трильйона гривень. Ця цифра перевищує фактичні витрати цього року, навіть з урахуванням нещодавнього збільшення бюджету на майже 500 мільярдів гривень. Проте, разом із зростанням оборонних видатків, країна зіштовхнеться зі збільшенням витрат на обслуговування державного боргу на 108 мільярдів гривень.

"Це теж наша реальність - ми живемо в борг. У 2025 році для покриття невійськових витрат ми змушені будемо зайняти ще майже $37 млрд, і використовувати їх ми маємо розумно", - наголосила Підласа.

Роксолана Пидласа
Роксолана Пидласа

Загальне зростання видатків бюджету у 2025 році очікується на рівні 5%. При цьому депутат зазначила, що нових суттєвих джерел доходу у державному бюджеті не з'явилося, а заплановані податкові зміни покриють лише 3,5% усіх видатків наступного року.

Особливе занепокоєння викликає питання міжнародного фінансування. З необхідних $38,4 мільярдів підтверджено лише трохи більше $15 мільярдів. Це означає, що Україна має знайти і зайняти ще більше $23 мільярдів.

Підласа також згадала про надії на доступ до $50 мільярдів із заморожених російських активів найближчими роками, проте механізм використання цих коштів наразі не погоджений.

У той же час, 20 вересня голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн запропонувала кредит для України у розмірі 35 млрд євро, який погашатиметься за рахунок прибутку від заморожених активів РФ.

Міністерство фінансів України роз'яснило, за яких умов Київ може отримати цю суму від ЄС.

Теги за темою
Бюджет
Джерело матеріала
loader