Українці переграли своїх візаві: чому насправді вдався наступ на Курщину
Українці переграли своїх візаві: чому насправді вдався наступ на Курщину

Українці переграли своїх візаві: чому насправді вдався наступ на Курщину

Російське командування дійсно передбачало захід України на Курщину й розробляло плани щодо запобігання. Утім, як розповів 24 Каналу голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан, постійні переміщення сил змусили ворога подумати, що відбувається проста ротація.

Як Україна переграла росіян

На початку серпня Сили оборони перехопили ініціативу на Харківщині. Під тиском українських військових Росії довелося перекидати додаткові резерви, зокрема з Курщини, щоб утримати плацдарм. Саме у цей період під виглядом ротації, коли росіяни не очікували наступу й були ослаблені, Україна почала Курську операцію.

Тобто скористалася "вікном можливостей", коли ворог виводив більш-менш значущі підрозділи. У перші дні до бойових дій з боку України були залучені десантно-штурмові війська, спецпризначенці СБУ, Сили спеціальних операцій. Тобто ті сили, які діють швидко. Їхня основна перевага – висока мобільність, здатність швидко переміщуватися на велику відстань та нав'язувати противнику маневрові бої.

Всі ці переваги й концентрація сил на короткому відтинку фронту дозволила нам прорвати без перебільшення гарно підготовлену російську оборону. Це не через те, що росіяни не підготувалися або були слабкі. А саме тому, що наше командування на цьому оперативно-тактичному рівні просто переграло російських візаві,
– підкреслив Сергій Кузан.

Бої на Курщині: дивіться на карті

Джерело матеріала
loader
loader