Соцмережу Х у Бразилії оштрафували на $920 тис. за несанкціонований доступ користувачів
Соцмережу Х у Бразилії оштрафували на $920 тис. за несанкціонований доступ користувачів

Соцмережу Х у Бразилії оштрафували на $920 тис. за несанкціонований доступ користувачів

Заборонена судом платформа у межах доби була доступною через зміну компанією провайдера.

У Бразилії соцмережу X оштрафували на 920 тис. дол. після того, як вона стала на один день доступна для деяких користувачів попри заборону, накладену минулого місяця. Про це повідомило ВВС.

18 вересня бразильські користувачі могли отримати доступ до забороненої на території країни соцмережі Х.

Компанія у цей день тестувала доступ до хмарного сервісу Cloudflare, й користувачі отримали доступ до заблокованої соцмережі.

За порушення заборони бразильський суд оштрафував компанію на п'ять мільйонів реалів, що становить 920 тис. дол.

Суддя Верховного суду Александр де Мораєс охарактеризував компанію як таку, що вчинила «трюк» з відновленням доступу для деяких користувачів.

В асоціації інтернет-провайдерів ABRINT повідомили, що компанія повернула свої послуги своєму попередньому постачальнику.

Пояснюючи раптовий доступ для деяких користувачів, X повідомила, що зміна мережевого провайдера «призвела до ненавмисного та тимчасового відновлення послуги для бразильських користувачів».

Пояснення компанії здивувало деяких спостерігачів.

«Усе, що сталося протягом дня, змусило нас повірити, що це було навмисно», — прокоментував радник ABRINT із провідної в країні торгової групи інтернет-провайдерів Басіліо Родрігес Перес.

В ABRINT вважають, що X переїхав на сервери Cloudflare, і що сайт почав використовувати динамічні адреси інтернет-протоколу (IP), які постійно змінюються, замість попередньої системи з визначеними IP-адресам, що вказує на те, що зміна доступу для бразильських користувачів була цілеспрямованою.

  • Читайте також: Верховний суд Бразилії стягнув $3,3 мільйона з рахунків X і Starlink

Нагадаємо, на початку 2024 року суддя Верховного суду Бразилії Александер де Мораес розпочав кримінальне розслідування щодо Ілона Маска після того, як власник X заявив, що не підкориться судовому рішенню та відновить доступ до заблокованих акаунтів. Однак згодом компанія змінила свою позицію і погодилася блокувати ці акаунти.

29 серпня Верховний суд Бразилії заморозив банківські рахунки компанії Ілона Маска Starlink. Цей крок мав змусити X сплатити 3 млн доларів штрафу за те, що він не заблокував облікові записи, позначені урядом Бразилії.

Вже за кілька днів країна почала блокувати соціальну платформу X, зробивши її майже недоступною через мобільний додаток. Це сталося після того, як компанія не виконала рішення суду призначити юридичного представника в Бразилії.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Ілон Маск Соцмережі Twitter Бразилія
Джерело матеріала
loader
loader