Румунія збільшить закупівлю боєприпасів на тлі війни РФ проти України
Румунія збільшить закупівлю боєприпасів на тлі війни РФ проти України

Румунія збільшить закупівлю боєприпасів на тлі війни РФ проти України

Румунія має прискорити закупівлю боєприпасів у відповідь на триваючу агресію Росії проти України.

Відповідне рішення в четвер ухвалила Вища рада національної оборони (CSAT) під головуванням президента Клауса Йоганніса, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Рада підкреслила, що агресивна позиція Росії призвела до змін у регіональній безпеці, які вимагають переоцінки, зміни пріоритетів і реконфігурації програм військових закупівель.

Згідно із заявою CSAT за підсумками засідання, ці зміни спрямовані на зміцнення оборонних можливостей Румунії для протидії новим загрозам, в тому числі "збільшення обсягів закупівель боєприпасів і поступове нарощування стратегічних резервів".

Члени Ради також обговорили План розвитку румунської армії на 2025-2034 роки.

Рада підкреслила необхідність для Румунії розвивати свій внутрішній промисловий потенціал з виробництва сучасної військової техніки як для збройних сил мирного часу, так і для підтримання в робочому стані наявної техніки, захисту критично важливих інтересів безпеки і забезпечення безпеки ланцюга поставок.

Вона також підкреслила необхідність "виробництва і розробки нового обладнання для посилення військового потенціалу під час криз або у воєнний час".

"Було оцінено їхній вплив на регіональну безпеку в Чорному морі, що має значні наслідки як для Європи, так і для євроатлантичного регіону.

Були обговорені додаткові заходи стримування і контрзаходи для реалізації на національному рівні і за підтримки союзників по НАТО", – йдеться в заяві.

Раніше у вересні у Латвії зафіксували падіння російського військового безпілотника на території країни.

За попередніми даними, дрон залетів із території Білорусі та був оснащений вибухівкою.

Після цього, а також чергового падіння російських дронів у Румунії в НАТО знову почали дискусію про те, як потрібно реагувати на подібні інциденти у своєму повітряному просторі.

Джерело матеріала
loader