Необхідні медичні вироби: як їх отримати особам з інвалідністю
Необхідні медичні вироби: як їх отримати особам з інвалідністю

Необхідні медичні вироби: як їх отримати особам з інвалідністю

Необхідні медичні вироби: як їх отримати особам з інвалідністю

Для цього потрібно звернутися до відповідних установ.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростає кількість осіб з інвалідністю. Часто їм потрібно отримати слухові апарати чи інші медичні вироби.

Фахівці «Право на захист» розповіли, який порядок забезпечення осіб з інвалідністю слуховими апаратами, іншими медичними виробами та засобами

Потребу в забезпеченні медичними виробами (крім зубопротезування) визначають:

  • особам з інвалідністю – медико-соціальні експертні комісії на підставі індивідуальної програми реабілітації або висновком лікувально-консультативної комісії щодо забезпечення медичними виробами (для осіб з інвалідністю, група інвалідності яких встановлена до 1 січня 2007 р. – безстроково або строк дії якої не закінчився);
  • дітям з інвалідністю – ЛКК на підставі індивідуальної програми реабілітації;
  • визначеним категоріям осіб – військово-лікарської комісії або ЛКК на підставі висновку.

Куди треба звернутися за отриманням медичних виробів

Тип медичного виробу або його заміну визначає особистий лікар.

Після цього, за медичними показаннями, особу з інвалідністю, дитину з інвалідністю направляють на МСЕК (дітей з інвалідністю – ЛКК) для внесення даних до індивідуальної програми реабілітації, визначені категорії осіб надають висновки на ВЛК або ЛКК для отримання висновку.

Облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю й визначених категорій осіб, які мають право на безоплатне забезпечення медичними виробами, здійснюють структурні підрозділи з питань охорони здоров’я за місцем надання медичних послуг та установи попереднього ув’язнення

Або облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю й визначених категорій осіб, які отримують медичні послуги у закладах охорони здоров’я, перебувають на повному державному утриманні, в установах попереднього ув’язнення або відбування покарання, закладах соціального захисту для бездомних осіб, центрах соціальної адаптації, беруть на облік на підставі звернення керівника відповідного закладу до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я.

Отже, особи з інвалідністю, визначені категорії осіб або їх законні представники й законні представники дітей з інвалідністю, керівники закладів мають звернутися до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних і міських адміністрацій.

Забезпечення медичними виробами здійснюється через заклади охорони здоров’я, які визначають структурні підрозділи з питань охорони здоров’я, установи попереднього ув’язнення або відбування покарання.

Нагадаємо, про порядок встановлення інвалідності.

Джерело матеріала
loader
loader