Курська операція. РФ знала, але нічого не змоглаСюжет
Курська операція. РФ знала, але нічого не змоглаСюжет

Курська операція. РФ знала, але нічого не змоглаСюжет


Російське командування за кілька місяців до початку настання ЗСУ у Курській області передбачало можливість такої операції.

 
Під час Курської операції українські військові захопили документацію російської армії. Документи передали журналістам із The Guardian представники українських Сил спеціальних операцій (ССО) наприкінці серпня. З них випливає, що російське командування за кілька місяців до початку наступу ЗСУ у Курській області передбачало можливість такої операції.
 
Чекали на наступ
 
Йдеться як про друковані накази, що розсилаються в різні підрозділи, так і про рукописні журнали, пише видання. Найраніші документи відносяться до кінця 2023 року, а останні записи були зроблені за шість тижнів до того, як Україна 6 серпня розпочала операцію у Курській області. Документи переважно надійшли з невеликих підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку ЗС РФ, зокрема другої роти 17-го батальйону.
 
Операція ЗСУ у Курській області, пише The Guardian, “застала зненацька західних союзників Києва та багатьох представників української еліти, оскільки у плануванні брало участь дуже невелика кількість людей”. Однак, наголошує видання, вилучені у російських військових документи свідчать про те, що попередження про можливе настання ЗСУ та спробу окупувати Суджу надходили протягом місяців до початку операції.
 
Зокрема, про “потенціал для прориву на державному кордоні” у Курській області українськими підрозділами йдеться у документі, датованому 4 січня. Він наказує посилити підготовку до запобігання нападу.
 
З іншого документа, датованого 19 лютого, випливає, що командири підрозділів були попереджені про українські плани “швидкого просування із Сумської області на територію Росії на глибину до 80 кілометрів, щоб створити чотириденний “коридор” перед прибуттям основних підрозділів української армії на бронетехніку”.
 
У середині червня, пише The Guardian, було випущено конкретне попередження про плани українського наступу “у напрямку Юнаківка – Суджа з метою взяти Суджу під контроль”. Також із документів випливає, що російське командування прогнозувало, що українські війська намагатимуться зруйнувати міст через річку Сейм, щоб порушити російські лінії постачання у регіоні.
 
Просто бігли
 
Незважаючи на те, що російське командування допускало ймовірність прориву ЗСУ в Курській області, військові скаржилися на брак сил і недостатню підготовку. Так, в одному з документів, датованому червнем, говорилося, що дислоковані у прикордонних районах підрозділи “у середньому укомплектовані лише на 60–70 відсотків і здебільшого є резервами зі слабкою підготовкою”.
 
Після початку наступу в Курській області, нагадав український військовий, який передав документи The Guardian, багато російських солдатів покинули свої позиції. Підрозділи ЗСУ швидко зайняли прикордонні населені пункти, включаючи Суджу. “Вони втекли, навіть не знищивши документи”, – підкреслило джерело видання.
 
Із захоплених ЗСУ на російській території документів випливає, що командуванню ЗС РФ доводиться враховувати невисокий моральний дух військових. Зокрема, у внутрішньому документообігу йдеться про наслідки для морального стану російських військових через самогубство одного з солдатів, який перебував у тривалій депресії через службу в російській армії. Військовий наклав на себе руки у січні 2024 року.
 
Після самогубства командирам було наказано виявляти солдатів, які “морально не підготовлені до виконання своїх обов’язків або схильні до девіантної поведінки, і організувати їх перерозподіл та переведення у військові медичні установи”.
 
Для підтримки належного психологічного стану командирам було наказано зробити так, щоб їх підлеглі щодня дивилися та слухали російські державні ЗМІ, а раз на тиждень їм проводили політінформацію, “спрямовану на підтримку та підвищення політичного, морального та психологічного стану особового складу”.
 
 



Джерело матеріала
loader
loader