Хто складає рейтинги забруднення повітря та звідки беруться дані
Хто складає рейтинги забруднення повітря та звідки беруться дані

Хто складає рейтинги забруднення повітря та звідки беруться дані

Швейцарська технологічна компанія IQAir, яка веде в режимі реального часу рейтинг великих міст світу за рівнем забруднення повітря, опублікувала вранці 20 вересня черговий список. Столиця України місто Київ зайняло там перше місце з 95, щоправда, ненадовго – за кілька годин на лідерській позиції з'явилася столиця Єгипту – Каїр. За шкалою IQAir, яка диференціює якість повітря як «Добре», «Середньо», «Шкідливо для вразливих груп», «Шкідливо», «Дуже шкідливо» та «Небезпечно», і Київ, і Каїр впевнено займають нішу «Шкідливо».

Дані, які використовуються для складання рейтингу IQAir, як мовиться в релізі компанії, «збираються з тисяч регулюючих станцій моніторингу якості повітря та недорогих датчиків якості повітря, якими керують урядові органи, дослідницькі інститути, некомерційні організації, компанії та цивільні вчені». Усі отримані результати стають основою щорічного звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Рейтинг IQAir великих міст світу за рівнем забруднення повітря. Фото: скрін iqair.com

Також вимірами рівня забруднюючих речовин у повітрі по всьому світу займається проект Всесвітнього індексу якості повітря WAQI.

На порталі WAQI.Info також у режимі реального часу відображаються індекси забрудненості, причому не лише у великих містах, а й у регіонах держав, а також деяких міських вулицях.

На момент написання цього матеріалу у Києві на вулиці Івана Богуна у Дарницькому районі відзначався підвищений рівень забруднення повітря («Шкідливо для вразливих груп»), так само як і на вулиці Регенераторній у Дніпровському районі. На Полярній вулиці біля Великої Кільцевої дороги рівень забруднення був за показниками ще вищим, але все в тій же ранзі «Шкідливо для вразливих груп».

Інформацію про якість повітря в режимі реального часу портал бере у Агентства захисту природи, яке у свою чергу отримує їх з більш ніж з 50 000 станцій у 2000 великих містах 132 країн.

Дані WAQI Info: World Air Quality Index. Фото: скрін waqi.info

Замірами якості повітря по всій Україні займається проект SaveEcoBot - єдина система, яка об'єднує дані з різних джерел про поточний стан навколишнього середовища. Дані не порівнюються зі світовими значеннями, а інформують про рівень забруднення повітря на даний момент. Основну увагу приділено, звісно, ​​Києву: опівдні п'ятниці, 20 вересня, найнебезпечніші місця за якістю повітря були відзначені на вулицях Архітектора Вербицького, Китаївської, на Харківському шосе та на проспекті Червоної Калини. Протягом години-двох високі показники забрудненості поступово знижувалися.

Дані Saveecobot. Фото: скрін saveecobot.com

Теги за темою
Екологія
Джерело матеріала
loader
loader