Євросоюз може призупинити безвіз для Грузії
Євросоюз може призупинити безвіз для Грузії

Євросоюз може призупинити безвіз для Грузії

Європейський Союз може розглянути можливість тимчасового призупинення безвізового режиму з Грузією, якщо парламентські вибори 26 жовтня в країні-кандидаті на вступ до ЄС не будуть вільними, чесними і мирними.

Про це у п'ятницю заявив посол ЄС в Тбілісі Павел Герчинський, повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Він підкреслив, що якщо вибори в Грузії не будуть визнані вільними і чесними, ЄС може вжити заходів, подібних до тих, що були ухвалені проти Білорусі, що перебуває під санкціями після виборів 2020 року, які західні країни назвали сфальсифікованими.

«Всі варіанти на столі, включаючи тимчасове призупинення безвізового режиму з Грузією», - заявив журналістам Герчинський.

Нині громадяни Грузії можуть відвідувати країни Шенгенської зони Європи без віз на термін до 90 днів з 2017 року.

Хоча правляча партія «Грузинська мрія» заявляє, що хоче, аби південнокавказька країна приєдналася і до ЄС, і до НАТО, за останні два роки вона зробила крок до поглиблення відносин з Росією.

Мільярдер, експрем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі, якого багато хто вважає найвпливовішою людиною Грузії, звинуватив Захід у прагненні втягнути його країну у війну з Росією. США і європейські країни, своєю чергою, звинувачують грузинський уряд в авторитарних і проросійських настроях, зазначає медіаресурс.

ЄС надав Грузії статус кандидата на вступ у грудні минулого року, але її заявка на членство була фактично заморожена після того, як Тбілісі схвалив у червні закон про іноземних агентів, який Захід вважає авторитарним і інспірованим Росією.

Західні країни також розкритикували законопроект про «сімейні цінності», схвалений законодавцями, який обмежує права ЛГБТ.

Як повідомляв Укрінформ, у липні посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.

Теги за темою
Євросоюз Грузія
Джерело матеріала
loader
loader