Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали двох провокаторів
Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали двох провокаторів

Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали двох провокаторів

У Польщі змінять межі зони стихійного лиха і запровадять посаду уповноваженого з питань ліквідації наслідків повені.

Над ліквідацією наслідків негоди працюють десятки тисяч військових, спецслужби затримали двох провокаторів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава польського уряду Дональд Туск повідомив, що в пʼятницю буде представлено уповноваженого уряду РП з питань ліквідації наслідків негоди. Напередодні він повідомив, що польські спецслужби затримали 26-річного поляка, який у військовій формі дезінформував місцевих жителів про плани підриву протипаводкових валів. За даними польських ЗМІ, загалом затримано двох осіб. Місцева прокуратура і спецслужби розглядають декілька версій їхніх дій, серед яких є свідомі дезінформаційні заходи, що вписуються у гібридну війну, яку Росія і Білорусь ведуть проти Польщі.

Як поінформував глава МВС Польщі Томаш Сємоняк, у пʼятницю буде внесено зміни до розпорядження уряду про стан стихійного лиха, в якому буде змінено територіальні межі цієї зони.

Як повідомив заступник начальника Генштабу ЗС Польщі Кароль Димановський, станом на сьогодні з наслідками стихійного лиха у зоні стихійного лиха бореться 20 тис. польських військових, а від неділі там працюватиме 25 тис. солдатів у межах операції «Фенікс».

Як інформує Rmf24, під час укріплення протипаводкового валу в населеному пункті Оборнікі Шльонське в одному з мішків з піском виявлено снаряд з часів Другої світової війни. Військові відразу нейтралізували снаряд і було перевірено весь привезений пісок на предмет виявлення інших снарядів.

Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали двох провокаторів - Фото 1

У четвер зону стихійного лиха у Вроцлаві відвідала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Під час зустрічі з премʼєр-міністрами країн, які найбільше постраждали від повеней – Польщі, Чехії, Словаччини Австрії – вона поінформувала про виділення 10 млрд євро з Фонду згуртованості ЄС на ліквідації наслідків стихійного лиха. Половина з цих коштів, 5 млрд євро, припаде на Польщу.

Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали двох провокаторів - Фото 2

За даними керівника польської поліції Марека Бороня, кількість загиблих під час повені в Польщі не зросла упродовж минулої доби і становить загалом семеро осіб.

Міністр охорони здоровʼя Польщі Ізабела Лещина повідомила, що рятувальні служби під час повені евакуювали загалом 136 пацієнтів медзакладів: 101 людину з повітової лікарні в місті Ниса і 35 пацієнтів з лікувального закладу у місті Пачкув.

Фейк про підрив протипаводкових валів: у Польщі затримали двох провокаторів - Фото 3

За даними Інституту метеорології Польщі, на південному заході країни усе ще зберігається складна гідрологічна ситуація: стан загрози перевищено на 40 гідрологічних станціях, в основному в басейні річки Одри.

Фото: Maciej Kulczyński /PAP, RMF24/PAP

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader