«Дефіциту більше немає». Міністр економіки Німеччини прокоментував відмову від російського газу
«Дефіциту більше немає». Міністр економіки Німеччини прокоментував відмову від російського газу

«Дефіциту більше немає». Міністр економіки Німеччини прокоментував відмову від російського газу

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек оголосив, що країна подолала енергетичну кризу, а дефіциту газу більше немає. Про це пише Bild.

«Відсутність російського газу більше не відчувається… Газу більше не бракує», – сказав він. Хабек вказав, що німецькі природні сховища газу давно заповнені, а всі планові показники виконані.

Водночас міністр зауважив, що ціни на газ у ФРН наразі є вищими, ніж до повномасштабної війни в Україні, але запевнив: це не спричинено дефіцитом.

Навіть, якби не було перебоїв з енергопостачанням без газу з Росії, – ціни все одно значно перевищують довоєнний рівень. Хабек також визнав це і сказав: «Ціни вищі, це стосується газу, але не тому, що у нас є дефіцит».

За словами Хабека, зростання цін на газ зумовлене спекою в Азії. Країни цієї частини світу закуповують скраплений природний газ для генерування електрики для кондиціонерів. Однак глава мінекономіки ФРН припускає: ціни на газ впадуть, коли звільнять додаткові обсяги газу й вони надійдуть на ринок країни. Він підкреслив, ціни на газ є «помірковано вищими, ніж у роки до пандемії».

Водночас, як нагадало видання, Німеччина офіційно все ще перебуває в так званому рівні тривоги плану надзвичайних ситуацій з газу. Про це було оголошено в червні 2022 року після того, як Росія припинила поставки газу, щоб чинити тиск на Німеччину за підтримку України.

До слова, Відень, столиця Австрії, повністю відмовиться від російського газу. Це станеться вже у наступному 2025 році. Починаючи з 2025 року енергетична компанія Wien-Energie, яка забезпечує електропостачання Відня, припинить використовувати російський газ як для постачання промисловим і комерційним клієнтам, так і для роботи комунальних мереж міста.

Джерело матеріала
loader