Україна може отримати від Австралії списані танки Abrams на $550 мільйонів - ЗМІ
Україна може отримати від Австралії списані танки Abrams на $550 мільйонів - ЗМІ

Україна може отримати від Австралії списані танки Abrams на $550 мільйонів - ЗМІ

Збройні сили України незабаром можуть отримати від Австралії списані танки M1A1 Abrams загальною вартістю $550 млн.

За повідомленням The Sydney Morning Herald, уряд Австралії наразі спрацює в цьому питанні з адміністрацією президента США, передає Укрінформ.

Анонімні джерела в уряді Австралії розповіли виданню, що міністр оборони Річард Марлз вивчає, як здійснити постачання танків відповідно до правил експорту оборонної продукції США, оскільки йдеться про танки американського виробництва.

У лютому міністр заявив, що відправка танків в Україну «не стоїть на порядку денному», проте згодом пом'якшив риторику, заявивши минулого місяця, що «існує цілий ряд можливостей, про які ми говоримо з урядом України».

Видання нагадує, що у липні Австралія списала 59 танків M1A1 Abrams американського виробництва, які ніколи не використовувалися, їх замінюють на новіші моделі. Також цього року уряд списав вертольоти MRH-90 Taipan замість того, щоб надати їх на запит України.

Українська громада Австралії висловила обурення тим, що списане військове обладнання, включаючи патрульні машини та надувні човни, виставляється на онлайн-аукціони для автолюбителів, замість бути відправленим Україні.

Раніше Пітер Ліхі, який обіймав посаду командувача австралійської армії у 2003-2008 рр. і керував прийняттям на озброєння Abrams M1A1, сказав: «Я не розумію, чому ці танкине пропонуються Україні. Хоча ми їх виводимо з озброєння, це дуже якісні машини, потрібно лише забезпечити належне обслуговування, до них є запчастини, а українці дуже хочуть їх отримати».

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко заявив, що танки «є невід'ємною частиною нашої сухопутної оборони, і наші солдати їх потребують». «Якщо Австралія надасть їх Україні безпосередньо, або опосередковано через США, ми з радістю приймемо їх і знайдемо їм хороше застосування», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Австралія виділила Україні новий пакет військової допомоги на 100 мільйонів доларів США. Загальна підтримка Австралією нашої країни перевищила 1 мільярд доларів.

Фото ілюстративне: Richard Bumgardner

Теги за темою
Україна Австралія
Джерело матеріала
loader