Україна в ОБСЄ пояснила, чому не можна будувати спільну безпеку з Росією
Україна в ОБСЄ пояснила, чому не можна будувати спільну безпеку з Росією

Україна в ОБСЄ пояснила, чому не можна будувати спільну безпеку з Росією

Будувати спільну безпеку з агресивною Росією неможливо, тому загроза, яка походить від неї, має бути ізольована спільними зусиллями.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ т. в. о. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова у відповідь на виступ глави МЗС Фінляндії Еліни Валтонен.

"Ми вдячні Фінляндії (ця країна головуватиме в ОБСЄ наступного року – ред.) за рішучість продовжувати практику, започатковану нинішнім та попередніми головуваннями, а саме Польщею, Північною Македонією та Мальтою, зберігаючи основну увагу ОБСЄ на російській війні. Ця війна стала переломним моментом для ОБСЄ, викривши Росію як єдину державу-учасницю, яка все ще вважає, що може накласти вето на свободу вибору і натомість завойовувати своїх сусідів. Це – головна загроза стабільності в Європі. І ця загроза має бути ізольована раз і назавжди", - сказала Кувшинникова.

Вона висловила сподівання, що наступний голова ОБСЄ "збереже набраний темп" та спрямовуватиме увагу організації на усі пов’язані з Росією загрози та виклики.

"Протягом багатьох років Росія здійснює гібридні атаки проти держав-учасниць ОБСЄ, в тому числі поєднуючи кібервійну та інформаційний тероризм. Останнім часом спостерігається різке зростання зловмисної діяльності РФ. Водночас спроба Росії створити мережі організованої злочинності в обхід санкцій є ще одним викликом для верховенства права в регіоні ОБСЄ", - заявила українська дипломатка.

За її словами, оскільки Москва продовжує зосереджуватися на підриві суспільств і соціальної згуртованості в країнах ОБСЄ, в тому числі через поширення дезінформації, втручання у вибори та кібератаки, Україна вважає, що "ОБСЄта її інститути мають всі підстави, аби сприяти виробленню спільного бачення того, як протистояти цим загрозам". Крім того, ОБСЄ має і надалі залишатися платформою для розв'язання проблем продовольчої та енергетичної безпеки, втрати біорізноманіття та забруднення довкілля, у тому числі з огляду на деструктивну роль РФ в цій сфері.

"Це лише деякі з багатьох прикладів того, чому ми не можемо будувати спільну безпеку з Росією. Щоб зберегти наші суспільства цілісними, демократичними і вільними, ми повинні виключити загрозу, яку становить Росія, і протистояти їй", - наголосила Кувшинникова.

Як повідомляв Укрінформ, Еліна Валтонен заявила, що підтримка України, яка відбиває російську агресію, буде серед пріоритетів Фінського головування в ОБСЄ у 2025 році.

Теги за темою
Україна Росія ОБСЄ
Джерело матеріала
loader
loader