Аналітики оцінили, як удари по російських складах боєприпасів можуть вплинути на війну
Аналітики оцінили, як удари по російських складах боєприпасів можуть вплинути на війну

Аналітики оцінили, як удари по російських складах боєприпасів можуть вплинути на війну

Аналітики оцінили, як удари по російських складах боєприпасів можуть вплинути на війну

Зокрема це ускладнить наступ армії РФ.

Удари українських військових по тилових логістичних об’єктах на території Росії, зокрема складах із боєприпасами, здатні суттєво посилити оперативний тиск на російську армію.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти нагадують, що влітку 2022 року українська армія здійснила серію ударів ракетними системами HIMARS по російських складах боєприпасів на тимчасово окупованих територіях України. Це змусило російську армію розосередити свої арсенали, що суттєво знизило ефективність їхньої логістики на той час.

Аналітики інституту не виключають, що удари ЗСУ по російських складах боєприпасів на території РФ, аналогічні за масштабом атаці в Торопці, можуть знову змусити російське командування реорганізувати свою логістичну інфраструктуру. Розосередження та перебудова систем підтримки і матеріально-технічного забезпечення могли б стати відповіддю на загрозу нових ударів.

"Російські військові, ймовірно, не усунули всі вразливості на багатьох об’єктах матеріально-технічного забезпечення, зокрема не створили належних укриттів", – йдеться у звіті. Аналітики зазначають, що зняття обмежень на використання західних систем озброєнь разом із розвитком українського потенціалу для ударів на великі відстані можуть дозволити ЗСУ ефективніше використовувати ці слабкі місця ворога.

Інститут вважає, що подальші удари українських сил по російських складах боєприпасів та ракет можуть призвести до знищення значних запасів матеріальних ресурсів Росії. Це може не лише послабити обороноздатність противника, але й ускладнити його наступальні операції.

"Якщо українська армія матиме необхідну матеріально-технічну базу, можливості та дозвіл на проведення масштабної кампанії зі знищення тилових об’єктів на території Росії, це може суттєво вплинути на бойові дії по всьому фронту", – підсумували в ISW.

Нагадаємо, в ніч на 18 вересня відбувся наліт БПЛА на склад головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у місті Торопець Тверської області. Там росіяни зберігали заряди до установок "Град", С-300 і С-400, балістичні ракети для "Іскандерів" та починали створювати запас північнокорейських KN23. За даними порталу Volcanodiscover, через детонацію на об'єкті в області стався землетрус магнітудою 2,8 бала. 

Раніше дрони СБУ влучили по складу, звідки росіяни перекидали військову техніку в для бойових дій в Україні. Після удару там було чотири осередки потужної пожежі.

Згодом очільник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко розповів, що під час атаки по складу у Воронезькій області вдалося знищити ракети, які виробили у КНДР.

Наприкінці серпня український дрон також влучав по російській військовій базі у Воронезькій області, тоді снаряди детонували понад добу. Об’єкт розташований у лісі за шість кілометрів від міста Острогозьк. Там після розсіювання диму стали помітні споруди, які були приховані серед дерев.

Джерело матеріала
loader