Експерт пояснив, кого найбільше зачепить дефіцит електроенергії взимку
Експерт пояснив, кого найбільше зачепить дефіцит електроенергії взимку

Експерт пояснив, кого найбільше зачепить дефіцит електроенергії взимку

Українські енергетики зможуть підготувати до роботи до початку грудня 2024 року з урахуванням відновленої генерації приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей, що залишить енергосистему з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт, який неможливо покрити повністю імпортом.

Про це заявив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк під час дискусії "Зберігаючи світло: битва за українську електромережу", організованої Wilson Center.

"Це (дефіцит генерації - ред.) загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина. Я б сказав, що це оптимістична картина", - сказав він.

Як зазначив Павлюк, після початку повномасштабної війни українська енергосистема 2023 року мала у своєму розпорядженні 18 ГВт доступної потужності, однак після серії масованих ворожих атак на енергетичну інфраструктуру, починаючи з березня 2024 року, до липня робоча потужність скоротилася до близько 10 ГВт.

Наразі, додав експерт, ключовим базисом вироблення в українській енергосистемі є три атомні електростанції із загальною встановленою потужністю до 8 ГВт. При цьому деякі енергоблоки не можуть працювати на повне завантаження через несправність обладнання. Крім того, пошкоджено близько 50% потужностей гідроелектростанцій, загальна встановлена потужність яких до війни становила до 6 ГВт. Також станом на серпень доступна потужність теплових електростанцій і когенерації сягала 5,5 ГВт.

У сфері установок із відновлюваними джерелами енергії Україна втратила на окупованих територіях відповідно 80% потужностей вітрових станцій і 20% - сонячних.

Як прогнозує Павлюк, основний тягар відключень електроенергії взимку буде покладено насамперед на населення, оскільки не можна відключити, зокрема, сектор оборони, підприємства централізованого тепло- і водопостачання, об'єкти критичної соціальної інфраструктури.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Джерело матеріала
loader
loader