Російські банки масово активізувалися в окупованих регіонах України: їх підбурює Путін
Російські банки масово активізувалися в окупованих регіонах України: їх підбурює Путін

Російські банки масово активізувалися в окупованих регіонах України: їх підбурює Путін

Російські банки відкривають свої відділення на окупованих територіях України

Перш за все йдеться про державні російські банки, які перебувають під санкціями Заходу з 2022 року, – "Сбербанк" і ВТБ. Саме тоді Росія почала повномасштабну війну проти України.

Вище згадані кредитори активно відкривають свої відділення на окупованих територіях України. Зокрема, на сході та півдні України уже функціонують 130 банкоматів та 48 відділень "Сбербанку". Серед них є низка відділень у Маріуполі. Крім того, державний кредитор знову почав працювати на території Криму. Перше відділення банк відкрив на окупованому півострові у 2023 році. Нагадаємо, що "Сбербанк" припинив свою діяльність в Криму у 2014 році.

До теми! Кремль заохочує російські бізнеси та банки до введення бізнесу у регіонах України, які окупували з початку повномасштабного вторгнення. Президент Росії Володимир Путіна заявив на зустрічі з представниками фінансового сектору, що всі побоювання, які пов'язані з діяльністю на захоплених територіях, уже стали реальністю. Йдеться про санкції.

Тоді як ВТБ повідомив про старт обслуговування клієнтів у стаціонарних офісах у Маріуполі. Повідомляють, що ця функція буде доступна жителям окупованого міста до кінця поточного року. До того ж очільник російського банку Андрій Костін у липні був присутній на відкритті першого відділення в окупованому Луганську.

Ще один російський банк, який одним із перших почав працювати на окупованих територіях України, – "Промсвязьбанк". Цей кредитор уже відрив майже 400 відділень у Донецькій та Луганській областях.

Також відомо, що на окупованих територіях України починають працювати й деякі споживчі компанії. Проте більшість російських бізнесів та відомих брендів не поспішають слідувати закликам Кремля. Мовляв, вони остерігаються цього кроку. Серед головних причин – санкції Заходу та ризики, пов'язані із веденням бізнесу в зонах конфлікту.

Теги за темою
Володимир Путін Банк Окуповані території
Джерело матеріала
loader
loader