Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв
Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв

Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв

В Україні почастішали випадки електронного шахрайства з грошовою допомогою.

Як передає "Хвиля", про це повідомляє "Право на захист".

Багато громадян і організацій прагнуть надати фінансову підтримку нужденним в Україні. Однак, на жаль, цією ситуацією намагаються скористатися і шахраї, які розробляють дедалі витонченіші схеми обману.

"У зв'язку з великою кількістю різних програм грошової допомоги, що впроваджуються на території України, почастішали випадки електронного шахрайства!", - наголосили в організації.

У зв'язку з цим українців закликали бути пильними.

Кіберполіція затримала шахраїв / Фото: freepik.com
Кіберполіція затримала шахраїв / Фото: freepik.com

Зокрема, дотримуйтесь таких правил:

  • Не передавайте третім особам або через Інтернет дані банківських карток, особистих рахунків, CVV-код або іншу важливу для здійснення оплати інформацію. Пам'ятайте, що будь-які дані про ваш рахунок можуть бути використані зловмисниками для крадіжки коштів.
  • Уникайте переходу за підозрілими посиланнями. Завжди перевіряйте достовірність інформації. Посилання на Приват24, Дію, єПідтримку, телеграм-боти тощо. - це шахрайські посилання.

Єдиний офіційний ресурс для отримання допомоги онлайн – це сайт єДопомога http://aid.edopomoga.gov.ua/ (посилання має виглядати тільки так!).

"Ми не надаємо посилань на банківські системи і не співпрацюємо з банківськими установами! Посилання на будь-який банк – це шахраї та спроба вкрасти ваші гроші! Будьте пильні та обережні!", - наголосили в організації.

Крім того, увагу українці звернули на те, що працівники банківських установ не консультують щодо виплат чи інших питань у соціальних мережах та месенджерах. Отже, якщо Вам написала людина під виглядом банківського працівника – це шахраї. У жодному разі не передавайте будь-яку інформацію про себе цим людям!

"Також зазначимо, що наші адміністратори консультують лише в чаті. Якщо треті особи пишуть вам у приватні повідомлення від імені Благодійного фонду "Право на захист" і просять додаткову інформацію про ваші банківські картки/пін-коди/CVV коди = блокуйте їх! Це шахраї!, які намагаються вкрасти ваші кошти! У кожного адміністратора чату навпроти назви каналу (у правому верхньому кутку кожного повідомлення) можна побачити ім'я людини, яка дала Вам відповідь. Якщо ви не бачите імені – це шахраї!", - наголосили у "Право на захист".

Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв - Фото 2

Також утримайтеся від розміщення персональних даних (імені, прізвища, по-батькові, номерів телефонів) у загальному чаті. Діліться такою інформацією лише за прямим запитом адміністратора.

Не публікуйте в чаті MTCN коди, отримані від Western Union. Ця інформація має залишатися суворо конфіденційною.

Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв - Фото 3

Ніколи не дозволяйте стороннім особам реєструватися, використовуючи особисті дані. Пам'ятайте, що надання даних іншим може призвести до серйозних наслідків.

Приклади шахрайських схем: https://bit.ly/3QfqpZR.

Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв - Фото 4

Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв - Фото 5

Грошова допомога від міжнародних організацій: українців попередили про нові схеми шахраїв - Фото 6

Нагадаємо, деяким українцям виплатять до 11 тисяч гривень допомоги.

Джерело матеріала
loader
loader