Низький рівень Дунаю відкрив затонулі кораблі Другої світової в Сербії і Угорщині
Низький рівень Дунаю відкрив затонулі кораблі Другої світової в Сербії і Угорщині

Низький рівень Дунаю відкрив затонулі кораблі Другої світової в Сербії і Угорщині

У Сербії та Угорщині зниження рівня води в Дунаї відкрило для загалу уламки військових кораблів, затоплених під час Другої світової.

Уламки нацистських кораблів з'явилися поблизу сербського річкового порту Прахово після посухи в липні та серпні, яка призвела до падіння рівня води в річці.

co/ChbmfhvvR3 pic.

Чотири судна також були виявлені в угорському національному парку Дунай-Драва поблизу міста Мохач, де у вівторок рівень води в Дунаї становив лише 1,5 метра, що стало наслідком сильної спеки і тривалої посухи в липні та серпні.

Судна, виявлені в Прахово, були одними з сотень, потоплених нацистами в 1944 році, коли вони відступали перед наступаючими радянськими військами, знищуючи кораблі.

Уламки можуть перешкоджати річковому руху під час низького рівня води.

Деякі з кораблів, розкидані по руслу річки, все ще мають башти, командні містки, зламані щогли та покручені корпуси, в той час як інші здебільшого лежать під піщаними мілинами.

У вівторок рівень Дунаю в Будапешті становив 1,17 метра порівняно з рекордно низьким показником у 0,4 метра, зареєстрованим у жовтні 2018 року.

Під час паводків Дунай піднімається значно вище 6 метрів.

"Східна Європа переживає критичні умови посухи, які впливають на посіви та рослинність", – йдеться на сайті європейської кліматичної служби Copernicus в останньому звіті про посуху, опублікованому на початку цього місяця.

У понеділок розпочалися довгоочікувані дощі, які, як очікується, до вихідних піднімуть рівень Дунаю приблизно до трьох метрів у Мохачі, і річка, ймовірно, знову затопить затонулі кораблі.

Рівень найдовшої річки Польщі, Вісли, впав до рекордно низького рівня, в результаті чого у Варшаві оголилися піщані мілини, а вода стала настільки мілкою, що на відео зняли лося, який переходив через річку на одній з ділянок у сільській місцевості.

Останніми роками екстремальне обміління спостерігалося і на інших річках Європи, зокрема Рейні.

Джерело матеріала
loader
loader