ГТС України повністю паралізує: Алієв заявив, що без Азербайджану на Київ чекають серйозні проблеми
ГТС України повністю паралізує: Алієв заявив, що без Азербайджану на Київ чекають серйозні проблеми

ГТС України повністю паралізує: Алієв заявив, що без Азербайджану на Київ чекають серйозні проблеми

Протягом останніх кількох місяців тривають переговори щодо поставок азербайджанського газу в Європу через Росію та Україну.

Про це повідомив New Voice.

"Можу сказати, що Росія, Україна та європейські інститути звернулися до нас у зв’язку з продовженням транзиту газу територією України. Кілька місяців ми докладаємо великих зусиль для того, щоб дійти до спільного знаменника", – сказав Алієв

"Якщо транзит зупиниться, а це припаде на грудень, кілька країн Європейського союзу постануть перед серйозними труднощами з фізичною доступністю природного газу. Ми просто хочемо підтримати ці країни й Україну, тому що якщо транзит газу зупиниться, то газорозподільна система України буде повністю паралізована", – зазначив Алієв.

Алієв також зазначив, що фактично за посередництвом Азербайджану обидві країни ведуть переговори про продовження транзиту російського газу і постачання азербайджанського газу через Росію та Україну в Європу.

За його словами, Азербайджан перебуває в контакті з обома країнами, і є "певний оптимізм і ґрунт для серйозного просування".

Нагадаємо, угоду про транзит російського газу в Європу підписали Україна і Газпром наприкінці 2019 року. Вона діє за формулою "качай або плати" та закінчиться 31 грудня 2024 року. Газпром зобов’язаний оплатити за прокачування через ГТС України не менше ніж 40 млрд кубометрів у 2021−2024 роках – незалежно від фактично поставлених обсягів газу.

У липні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна веде переговори про постачання газу з Азербайджану в ЄС.

Водночас президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Україна і Європейський Союз звернулися до Азербайджану з пропозицією налагодити постачання природного газу в Європу через Україну після того, як наприкінці 2024 року закінчиться термін дії чинного транзитного контракту з Росією.

За словами Алієва, зараз тривають переговори з владою України та ЄС, а також із Росією, і "всі сторони, схоже, зацікавлені в продовженні поставок".

Джерело матеріала
loader
loader