Bloomberg: ЄС розглядає блокування фінансування Словаччини
Bloomberg: ЄС розглядає блокування фінансування Словаччини

Bloomberg: ЄС розглядає блокування фінансування Словаччини

Джерело

Європейський Союз розробляє план накласти санкції на Словаччину за її «відхилення» від демократичних принципів, що може призвести до призупинення фінансування столиці. Про це повідомляє Bloomberg, спираючись на інформовані джерела.

Європейська комісія готова запропонувати механізм, який призупинить фінансування Братислави. На даний момент процедура перебуває на початковій стадії. Тепер вона чекає на затвердження від президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Приблизно 80% усіх державних інвестицій у Словаччині фінансуються за рахунок європейських фондів. Будь-які можливі ускладнення з підтримкою можуть істотно вплинути на країну, яка вже має проблеми через надмірний дефіцит державного бюджету.

Як повідомляють джерела, одним зі сценаріїв є заклик до ЄК заморозити фінансування у разі загрози неналежного використання ресурсів. Крім того, Єврокомісія розглядає можливість повернення всіх (або частини) грантів на боротьбу з Covid обсягом 2,7 млрд євро. Їх Словаччина отримала в рамках європейських витрат на подолання пандемії. Створення спеціальної прокуратури було однією з умов надання цих коштів.

Після повернення до влади у жовтні 2023 року прем'єр Роберт Фіцо опинився під пильною увагою Брюсселя через намір змінити кримінальний кодекс і ліквідувати спеціальну прокуратуру, яка займалась справами про корупцію – зокрема й тими, що стосувалися його поплічників.

У травні 2024 року його ще й поранили під час замаху. Скориставшись приводом, Фіцо звинуватив опозицію та розпочав реформу державних ЗМІ, підпорядкувавши їх уряду. Словаччина може стати другою країною, яка підпаде під дію механізму обумовленості ЄС. Раніше блок заморозив 6,3 млрд євро для Угорщини через порушення принципів верховенства права.

Название источника
Bloomberg
Ссылка на материал
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-09-08/eu-weighs-blocking-slovakia-funds-over-democratic-backsliding?srnd=homepage-europe
Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader