Став сюрпізом: у небі над Філіппінами вибухнув астероїд
Став сюрпізом: у небі над Філіппінами вибухнув астероїд

Став сюрпізом: у небі над Філіппінами вибухнув астероїд

Став сюрпізом: у небі над Філіппінами вибухнув астероїд

Його виявили лише за кілька годин до зближення.

За небом спостерігає безліч телескопів, які, зокрема, відстежують рухи навколоземних небесних тіл. Тому астероїди, які зближуються із Землею, дуже рідко можуть стати несподіванкою для вчених. Але іноді вони стають сюрпризами. Так сталося і 5 вересня, повідомляє Science Alert.

Астероїд увійшов в атмосферу планети і згорів у ній лише через кілька годин після виявлення. Його зафіксувала система Catalina Sky Survey NASA, невелике небесне тіло назвали 2024 RW1. Його діаметр становив лише близько метра, він не ніс жодної загрози для Землі.

Хоча у повідомленнях про подію йдеться, що астероїд «вдарився об Землю», насправді він увійшов лише в атмосферу та згорів у ній.

Жителям північної частини Філіппін вдалося зняти відео, на якому можна побачити яскравий спалах у небі, частково прихований хмарами. За астероїдом тягнувся хвіст, який швидко зник.

Астероїд став дев'ятим, який був виявлений до того, як він згорів у атмосфері. Але, за даними Європейського космічного агентства (ESA), астероїди діаметром в метр згоряють в атмосфері кожні два тижні.

Хоча це небесне тіло не несло ніякої небезпеки, так буває не завжди. 2013 року 18-тонний навколоземний астероїд, відомий як Челябінський метеорит, вибухнув над містом у Росії.

За історію Земля пережила безліч катастрофічних зіткнень, наслідки яких були руйнівними. Так, падіння астероїда Чиксулуб викликало масові вимирання та загибель динозаврів. Кратер Вредефорт у Південній Африці утворився два мільярди років тому внаслідок падіння метеориту діаметром від 10 до 15 кілометрів.

Але проблема не лише у розмірах астероїдів. Вони врізаються у Землю з неймовірною швидкістю. За даними ESA, 2024 RW1 рухався зі швидкістю 17,6 кілометрів на секунду, або 63 360 кілометрів на годину, що є середньою швидкістю для цих об'єктів.

2024 RW1 не становив загрози. Але він став нагадуванням про те, що Земля не ізольована від космосу.

Раніше вченим удалося з'ясувати, звідки прилетів астероїд Чіксулуб. За їхніми словами, астероїд, падіння якого на Землю вбило динозаврів, пройшов довгий і звивистий шлях перед тим, як досяг планети.

Джерело матеріала
loader
loader