В Україні розікрали на зерні 70 мільйонів: учасників схеми судитимуть
В Україні розікрали на зерні 70 мільйонів: учасників схеми судитимуть

В Україні розікрали на зерні 70 мільйонів: учасників схеми судитимуть

Керівники трьох державних хлібозаготівельних підприємств організували схему створення штучної заборгованості держкомпаній. У результаті ті зазнали збитків на майже 70 млн грн.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро (НАБУ). Там зазначили:

  • зловмисники залучили до схеми пов'язані компанії;
  • викриття схеми запобігло додатковим 80 млн грн збитків держпідприємств;
  • наразі справу направлено до суду – перед правосуддям постануть 7 осіб.

"НАБУ і САП скерували до суду справу щодо заволодіння коштами державних хлібозаготівельних підприємств та замаху їх керівників на зловживання службовим становищем. Як встановило слідство, керівники трьох державних хлібозаготівельних підприємств із залученням пов'язаних ТОВ організували схему зі створення штучної заборгованості держкомпаній. Отримані у незаконний спосіб кошти або права вимоги спрямовували через складний ланцюг перерахувань та переуступок на підконтрольні їм компанії, зокрема за кордоном", – розповіли в НАБУ.

Крім того, підкреслюється, учасники схеми дешево продали торгові марки держпідприємств. Які, за даними експертиз, коштували 20 млн. грн.

"Детективи та прокурори зафіксували шість епізодів корупційної діяльності. У результаті держпідприємства зазнали збитків на суму майже 70 млн грн. Завдяки своєчасному втручанню правоохоронних органів збиткам на ще понад 80 млн грн вдалося запобігти", – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку, в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) зазначили: наразі 5 підозрюваних переховуються від слідства. У зв'язку з цим:

  • вони були оголошені у міжнародних розшук;
  • щодо них здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше завершилося слідство у справі про заволодіння 22 млн грн за допомогою махінацій у сфері переробки сміття. Йдеться про розкрадання коштів ліквідованого ще в 2015 році держпідприємства "Укрекоресурси". Його керівництво "зекономило" на закупівлі важливого обладнання та привласнило кошти.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader