Розбився перший F-16. Причини з’ясовуютьсяСюжет
Розбився перший F-16. Причини з’ясовуютьсяСюжет

Розбився перший F-16. Причини з’ясовуютьсяСюжет


Винищувач F-16 розбився при відбитті масштабної атаки російських ракет і дронів на українські міста 26 серпня.

 
Загалом через три тижні після того, як перші літаки американського виробництва прибули в Україну, Генштаб ЗСУ підтвердив втрату першого з них, льотчик у результаті краху загинув. Причина катастрофи з’ясовується.
 
Версії катастрофи
 
“Під час повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилаті ракети ворога, – сказано в заяві Генштабу. — Під час заходу на наступну мету з одним із літаків було втрачено зв’язок. Як з’ясувалося пізніше, літак зазнав аварії, льотчик загинув”.
 
Раніше газета Wall Street Journal повідомила з посиланням на джерело, що літак не був збитий ворожим вогнем, а розбився, найімовірніше, через помилку пілота.
 
Президент України Володимир Зеленський говорив, що у понеділок, 26 серпня, Київ уперше використав F-16, щоб збивати російські ракети та дрони.
 
Повітряні сили ЗСУ тоді повідомляли про 236 засобів повітряного нападу — 127 ракет і 109 ударних дронів, якими російські війська атакували Україну. Збити вдалося 102 ракети, у тому числі один Кинжал, та 99 безпілотників.
 
В українському військовому командуванні розглядаються різні версії катастрофи винищувача F-16, серед яких помилка пілота і “дружній вогонь” своїх ППО, повідомила українська служба Голосу Америки з посиланням на неназваного представника Повітряних сил України.
 
“Але точно, причини будуть відомі тільки після завершення розслідування”, – цитують журналісти своє джерело.
 
Загибель пілота
 
Мер Луцька Ігор Поліщук цього тижня повідомляв про загибель пілота Олексія Меся. Після появи новин про втрату F-16 Повітряні сили ЗСУ підтвердили, що Місь загинув 26 серпня під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару.
 
Місь був одним із перших українських пілотів, які пройшли навчання на F-16. Його позивним був Moonfish, він часто виступав у ЗМІ та відвідував Вашингтон, лобіюючи відправку винищувачів, пише WSJ. У повідомленні Повітряних сил йдеться, що льотчик ціною власного життя знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА.
 
На думку WSJ, новина про те, що одного з небагатьох українських F-16 втрачено, стала серйозним ударом для Києва, який місяцями просив про ці літаки, перш ніж президент США Джо Байден минулого року дав зелене світло європейським країнам на постачання винищувачів.
 
 



Теги за темою
крах
Джерело матеріала
loader
loader