Гонка штучного інтелекту за енергію в США протистоїть майнінгу біткойнів
Гонка штучного інтелекту за енергію в США протистоїть майнінгу біткойнів

Гонка штучного інтелекту за енергію в США протистоїть майнінгу біткойнів

Американські технологічні компанії переслідують енергетичні активи, що належать майнерам біткойнів, оскільки вони намагаються забезпечити скорочення постачання електроенергії для своїх центрів обробки даних зі штучним інтелектом і хмарними обчисленнями, що швидко розвиваються. Ці центри обробки даних сприяють найшвидшому зростанню попиту на електроенергію в США з початку тисячоліття, випереджаючи розширення мереж і залишаючи такі гігантські технологічні компанії, як Amazon і Microsoft, щоб отримати величезну кількість електроенергії.

Конфлікт з електроенергією струсить енергомістку індустрію майнінгу криптовалют. Деякі майнери отримують величезні прибутки, здаючи в оренду або продаючи свою підключену до електроенергії інфраструктуру та сайти техніці, а інші втрачають доступ до електроенергії, необхідної для продовження бізнесу. «Битва за домінування зі штучним інтелектом — це битва, яку ведуть найбільші та найкращі компанії світу, і їм не байдуже, що від цього залежить їхня перемога», — сказав Грег Берд, генеральний директор Stronghold Digital Mining - публічна компанія з майнінгу біткойнів. «Їм байдуже, скільки вони платять за владу? Напевно, ні».

Центри обробки даних можуть використовувати до 9% загальної електроенергії , виробленої в США, до кінця десятиліття, більш ніж удвічі перевищивши поточне споживання, оскільки технологічні компанії вливають кошти в розширення своїх обчислювальних центрів, повідомив Інститут досліджень електроенергії в травні.
За даними Міжнародного енергетичного агентства, зараз на центри обробки даних припадає близько 1%-1,3% світового споживання електроенергії, у той час, як криптоманінг становить приблизно 0,4%. Очікується, що ця диспропорція зростатиме.
Аналітики очікують, що до кінця 2027 року 20% потужностей біткойн-майнерів буде переведено на штучний інтелект. Протягом останнього року біткойн-майнери та власники центрів обробки даних зі штучним інтелектом дедалі частіше змагалися за однакові потужні активи та контракти, керівники понад пів дюжини публічних акцій. Про це Reuters повідомили американські криптомайнінгові компанії. Marathon Digital Holdings найбільший у світі публічний майнер біткойнів, був серед тих, хто придивлявся до атомного центру обробки даних , що належить Talen Energy у Пенсільванії, повідомили два джерела, знайомі з ситуацією. «Ми завжди готові поговорити з будь-ким, хто хоче продати центр обробки даних», — сказав Марафон, не підтверджуючи конкретного інтересу до сайту. Компанія Amazon, ринкова капіталізація якої більш ніж у 350 разів перевищує розмір Marathon, купила центр за угодою, оголошеною в березні, і забезпечила достатньо електроенергії для живлення майже всіх будинків у Нью-Мексико.
Джерело матеріала
loader