В Україні перепишуть ціни на популярний овоч: які причини та скільки тепер коштуватиме
В Україні перепишуть ціни на популярний овоч: які причини та скільки тепер коштуватиме

В Україні перепишуть ціни на популярний овоч: які причини та скільки тепер коштуватиме

У серпні ціна на огірки на оптових ринках досягла 50 грн/кг через спеку, але згодом знизилася на 13,6% завдяки стабілізації пропозиції. Подальша динаміка цін залежатиме від погодних умов, однак в магазинах ціна наразі варіюється від 70 до 80 грн/кг.

Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку "Шувар" Тетяна Попович. У середині серпня на гуртовому ринку "Шувар" у Львові ціна на огірки досягла пікової позначки в 50 гривень за кілограм. 

Основною причиною такого зростання вартості стала спека, яка негативно вплинула на врожайність огірків. "Різке зростання цін на огірки, яке фігурувало в медіа, пов'язане із тим, що на ринку спостерігався тимчасовий дефіцит через зниження врожайності в умовах спекотної погоди," – зазначила Попович.

Однак після пікового підйому ціни на огірки почали поступово знижуватися. Вже наприкінці серпня середня вартість огірків становила 43,2 гривні за кілограм, що на 13,6% менше порівняно з піковими значеннями. Причиною такого зниження стало стабілізація пропозиції, коли на ринок почали надходити нові партії продукції.

На динаміку цін на огірки впливає декілька факторів:

  1. погодні умови: спека, зливи, заморозки та інші погодні аномалії можуть суттєво вплинути на врожайність, а отже, і на пропозицію продукції на ринку.
  2. сезонність: літній період зазвичай характеризується більшим обсягом врожаю, що сприяє зниженню цін. Однак у випадку несприятливих погодних умов, як це сталося у серпні, ціни можуть раптово зрости.
  3. стабільність поставок: наявність регулярних поставок від фермерів і аграрних підприємств дозволяє утримувати ціни на стабільному рівні, тоді як перебої в поставках можуть призвести до стрибків цін.

Ціни на огірки в супермаркетах

Тим часом роздрібні ціни у торговельних мережах тримаються у верхній межі заявленої виробниками вартості. Згідно з даними "Мінфіну", середня вартість огірків, залежно від сорту, така:

  • довгоплідні – 84,99 грн/кг;
  • гладкі – 87,39 грн/кг;
  • колючі – 79,90.

Загалом тенденція на зниження вартості огірків у супермаркетах поки не спостерігається. У найбільших мережах супермаркетів ціни на огірки такі:

  • Cільпо – 80,36 грн/кг;
Скільки коштують огірки у супермаркетах
  • Фора – 74,90 грн/кг;
Вартість огірків знизиться найближчим часом
  • METRO – 64,90 грн/кг;
Яка вартість огірків в METRO
  • Varus – 79,90 грн/кг.
Вартість знизиться майже на 13%

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, у 2024 році в Україні очікується значне зростання цін на гречку через скорочення посівних площ майже вдвічі, що спричинено падінням цін нижче собівартості зерна. Це призвело до зменшення пропозиції на ринку, що викличе подорожчання продукту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader