Норвезькі сировари роблять сир часів середньовіччя
Норвезькі сировари роблять сир часів середньовіччя

Норвезькі сировари роблять сир часів середньовіччя

Сир, створений із коров’ячого, часто знежиреного молока, проходить тривалий процес ферментації, зберігаючи автентичний смак та текстуру, які були відомі ще вікінгам. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Гамалост відзначається надзвичайно низьким вмістом жиру — менше 1%.

Попри трудомісткий процес виробництва, сир досі виготовляється вручну, зберігаючи столітні традиції. Як зазначає Гелле Хусебі, керівник відділу торгової політики у TINE SA, цей процес є не лише повагою до історії, але й нагадуванням про культурну спадщину Норвегії.

Цього літа у Вік, регіоні Согнефіорд, відбувся спеціальний захід, на якому Хусебі разом із 50 експертами-сироварами з усього світу ознайомилися з особливостями виробництва гамалосту та скуштувати середньовічний сир. 

«Це – найдивовижніший сир у світі», – говорить вона.

Одна з найпомітніших особливостей гамалосту – його зовнішній вигляд. Сир виглядає так, ніби на ньому росте волосся. Насправді «волосинки» є результатом дії цвілі, яка не лише надає сиру характерний смак, але й робить його легко впізнаваним.

Гамалост відомий своїми корисними властивостями для здоров’я, зокрема через високий вміст білка та позитивний вплив на зниження артеріального тиску. До речі, мешканці Вік, які дуже пишаються своїм місцевим продуктом, є одними з довгоживучих людей у Норвегії.

У цій місцевості зараз працює органічна молочна ферма Turid Haga Vange , яка постачає молоко для виробництва гамалосту. Фермерка розповідає, що перед тим, як корови дають молоко для виробництва гамалосту, їх традиційно випасають високо в горах. Це триденний шлях, який долають тварини, як тільки сніг стає достатньо м’яким для проходження.

Сьогодні гамалост вважається рідкісним делікатесом. Він має крихку текстуру, специфічний гострий запах і кислий смак.

Українці варять готові супи за технологією з Нідерландів – AgroNews



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader