Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ для протидії засобам ППО РФ, – Defense Express
Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ для протидії засобам ППО РФ, – Defense Express

Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ для протидії засобам ППО РФ, – Defense Express

Сполучені Штати Америки оснастили українські винищувачі F-16 спеціальним оновленням систем радіоелектронної протидії, яке внесено для протидії російським системам протиповітряної оборони.

Про це повідомляє військовий портал Defense Express із посиланням на підрозділ ВПС США 350th Spectrum Warfare Wing .

Так, вказується, що ВПС США повідомили про те, що українські F-16 отримали спеціальне оновлення систем радіоелектронної протидії, спеціально внесені для протидії російським системам ППО.

Зокрема, роботами займався підрозділ 350th Spectrum Warfare Wing, що відповідає за розвиток, адаптацію та розробку тактики використання РЕБ, а також проводить оновлення цих систем та загалом керує їх розвитком.

Пресслужба підрозділу поінформувала, що роботи були здійснені фахівцями 68th Electronic Warfare Squadron, який входить до складу крила.

Унікальність зроблених робіт, по-перше, полягає в тому, що їх необхідно було проводити з обладнанням, яке не знаходиться на озброєнні повітряних сил США. У Defense Express зазначили, що вочевидь мова йде про контейнер ECIPS/CJS, який був помічений на українських винищувачах.

По-друге, складність була в строках, які були дуже стиснутими й були прив'язані до дати передачі винищувачів України. Тим часом фахівці спочатку мали дослідити реальні можливості обладнання, а потім модернізувати його програмну частину на основі тих алгоритмів, які використовуються у повітряних силах США для протидії російським засобам ППО.

"Варто додати, що сам факт цього вже доволі цікавий. Бо виходить, що Нідерланди та Данія, а саме літаки цих країн, як зазначено, отримали оновлення, не мали доступу до американських передових рішень. Хоча можливо справа лише у зацікавленості і можливо європейські партнери просто не проявили відповідної ініціативи", – звернули увагу в Defense Express.

Отримані внаслідок спільної роботи американських і європейських фахівців оновлення забезпечили українські F-16 можливості ефективно давити російські системи, що є запорукою не лише безпеки винищувачів від ракетних атак, а й можливість ефективно знищувати російські ЗРК.

"Але важливіше те, що в офіційному повідомленні прямо зазначено, що повітряні сили США будуть отримувати від українських колег інформацію щодо використання цих засобів РЕБ у реальному бою. Це дозволить вносити подальше оновлення у роботу систем, при цьому не лише для України, а й США та інших членів НАТО", – додав військовий портал.

Джерело матеріала
loader
loader