Побутує думка, що органічне землеробство передбачає лише відмову від використання хімічних препаратів. Але насправді це значно ширше поняття, яке має на меті збереження довкілля, ґрунтів і природних ресурсів. І саме за таким принципом на Дніпропетровщині у компанії «Оріль-Еко» вирощують органічні ягоди суниці садової та малини. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.
Крім того, розуміючи важливість виготовлення не лише сировини, а й готового продукту, на підприємстві розвивають і перероблення – заморожування та сублімацію ягід.
Підприємство «Оріль-Еко» з Дніпропетровської області, яке спеціалізується на вирощуванні органічної малини та суниці, було зареєстроване 2018 року, але землю для майбутнього бізнесу почало купувати ще у 2016. Нині загальна площа господарства становить 42 гектари.
Засновник компанії «Оріль-Еко» Сергій Коробкін розповідає, що до вибору органічної технології його спонукало усвідомлення того, що органічне ягідництво – вигідна справа.
“Я вважаю, що загалом сільське господарство – це досить вигідний бізнес, незважаючи на обрану технологію вирощування – органічну чи традиційну. Але водночас це дуже ризикована справа. Тобто може трапитися ситуація, яка була впродовж останніх декількох сезонів, коли ціни на ягоду малини дуже коливалися. Через це ми іноді мали гарний заробіток, а інколи не заробляли взагалі. Щодо суниці садової, з цією ягодою ситуація та ціни більш-менш стабільні, але наша проблема полягає в тому, що суниця в нас перебуває на межі рентабельності”, – розповів Сергій Коробкін.
За його словами, причина цього в тому, що коли підприємство орієнтується на європейський ринок органічної ягоди, то хоч ціна там і стабільна, але собівартість вирощування досить велика.
Тому суницю в «Оріль-Еко» вирощують для того, щоб забезпечити людей роботою впродовж усього ягідного сезону: тобто навесні та в червні тут збирають суницю, а з липня до жовтня – малину.
“Тому через такі ситуації з ціною на ягоду цей бізнес загалом вигідний, але не завжди. Якщо ж говорити про недоліки органічної технології вирощування, то вона передусім передбачає дуже багато ручної праці, адже не можна використовувати такі засоби, які застосовують у конвенційному сільському господарстві, зокрема гербіциди для боротьби з бур’янами. Тому багато ручної праці дуже збільшує собівартість вирощування ягід”, – зазначив засновник «Оріль-Еко».
Крім того, на думку Сергія Коробкіна, ще один недолік органіки полягає в нестачі працівників для виконання тих чи тих операцій. Причому така ситуація актуальна не лише в сільському господарстві, тому ця проблема стала зараз основною.
До того ж посилює цю проблему і повномасштабна війна, яку розв’язала росія. За словами засновника компанії «Оріль-Еко», працювати в таких умова дуже складно, і з кожним роком ситуація погіршується:
“Надійних і мотивованих працівників і раніше було не дуже багато, а зараз з цим ще складніше. На мою думку, політика держави у сфері трудового законодавства не дуже виважена, адже зовсім не спонукає людей залишатися працювати в Україні та не залучає трудових мігрантів з інших країн. Тому українські трудові ресурси перетікають в інші країни, де працювати вигідніше. А коли почав діяти безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом, дуже багато людей виїхало в Європу. Тому зараз ринок праці відчуває нестачу кадрів, через це збільшується зарплатня, а ціна на ягоду в Європі від цього вища не стає. Тому нам доводиться більше витрачати на фонд оплати праці, через що наш дохід зменшується”.
Водночас інвестиції в створення органічного та конвенційного ягідника більш-менш однакові, якщо не враховувати процес сертифікації. Тому, на думку Сергія Коробкіна, переваг у конвенційному землеробстві немає.
Підготовка ґрунту та придбання садивного матеріалу коштують практично однаково, а от щодо сезонних витрат, зокрема на засоби захисту рослин, добрива, то в органічному землеробстві вони не набагато дорожчі.
“З моменту створення нашого підприємства в 2016 року ринок органічної малини та суниці дещо змінився. Тоді, на початку, працювало дуже багато підприємств у так званих «рожевих окулярах», які розповідали, що в цьому напрямку сільського господарства майже немає проблем зі збутом. І це майже правда, адже проблем зі збутом немає, якщо ти пропонуєш низьку ціну. Загалом ринок змінився так, що деякі господарства просто перестали працювати, зокрема ті, які вирощували малину. Крім того, чимало органічних підприємств почали будувати потужності для охолодження та заморожування ягоди. Адже дуже незначна частка українського ритейлу цікавиться органічними ягодами, адже вони дорожчі, тому українці поки що не готові купувати таку продукцію за більш високими цінами”.
Загальна площа підприємства разом з промисловим майданчиком, де розташований холодильник, становить 43 гектари. З них ще минулого року 22 гектари займала малина, а 15 – суниця садова. Але зараз через сівозміну суниця росте на площі 2,5 гектара, а малина – на 13 гектарах.
“Найбільшу плантацію малини площею 14 гектарів нам довелося поступово викорчувати, адже вона була заражена неякісним садивним матеріалом. Ми намагалися боротися з цією проблемою впродовж 7 років – з 2017-го до 2023 року. Але з кожним роком ситуація ставала тільки гіршою. Тому на цих 14 гектарах цього року ми висаджуватимемо суницю садову”, – розповів Сергій Коробкін.
Залежно від регіону, де працює господарство, та погодно-кліматичних умов кожен сорт ягоди демонструє різні показники щодо якості, врожайності та продуктивності. Тому в «Оріль-Еко» сорти обирали саме з урахуванням початку плодоношення.
Так, Сергій Коробкін розповідає, що в умовах Дніпропетровської області краще вирощувати пізню суницю садову, а не ранню. Адже через зворотні приморозки, які трапляються в травні, може загинути до 70 % урожаю. До того ж компанія не працює на свіжий ринок.